Intel vs AMD

Intel is marktleider op het gebied van computerprocessoren en voelt na jaren eindelijk weer eens de concurrentie van second source conculega AMD. AMD is terug met zijn Ryzen processorfamilie.

Omdat er voor de kopers altijd een alternatief moet zijn moet er ook een second source zijn en kunnen beide fabrikanten niet zonder elkaar. De laatste jaren blies Intel echter de boventoon en had AMD het door de achterblijvende prestaties van zijn processoren moeilijk.

Met de komst van de AMD Ryzen, die in allerlei varianten tot en met een 16-core processor aan toe verschijnt, kan het lui geworden Intel niet langer volharden in het langzaam aan ontwikkelen van nieuwe snellere processoren. Dit is te zien aan de reactie van Intel in het plotseling verschijnen van de Core i9 die met 18 cores weer boven aan de prestatieladder prijkt. Nog steeds voeren de high-end Intel processoren de prijslijst aan met prijzen tot maar liefst 2000 euro of meer voor de snelste Core i9. AMD daagt Intel uit met significant lagere prijzen voor vergelijkbaar presterende processoren.  Goed voor de concurrentie en goed voor de gebruiker. Valt er voor ons als consument eindelijk weer wat te kiezen.

Worden zes core processoren mainstream?

Intel maakt zes core processoren mainstream, kopt techblog Techzine vandaag. Het zal de vraag zijn of dat in de praktijk ook inderdaad gaat gebeuren en zoals Techzine schrijf is het maar zeer de vraag of je als gebruiker met zes (of meer) cores daadwerkelijk beter af bent.

Het draaide in de processormarkt eerst om klokfrequentie hoe hoger, hoe meer prestaties. Toen men inzag dat daar niet zoveel meer viel te halen omdat de warmteontwikkeling en energiegebruik onevenredig met de prestaties toenam zocht men zijn heil in energiebesparing en meer cores. Het probleem is echter dat nog steeds weinig toepassingen baat hebben bij multicore processoren. Het wordt wel beter en met name multi tasking gebruik profiteert maar voor heel veel software is nog steeds de single core prestatie bepalend voor de snelheid. Niet alleen het aantal cores is belangrijk maar steeds meer het ontwerp van die cores, het aantal en grootte en gebruik van instructie pipelines en de grootte en efficiëntie van de cache. Kortom of de gemiddelde pc-gebruiker baat heeft bij zes-core procesoren? We zullen het zien.

Ondertussen woedt de aloude strijd tussen cisc en risc door en knagen de makers van de ARM-processoren (risc) zoals Qualcomm, Nvidia, Apple en Samsung aan de macht van de cisc-processoren als Intel en AMD. In het mobiele domein hebben ze de macht al in handen. De grote vraag is hoe goed Windows 10 voor ARM het gaat doen op in eerste instantie op notebooks en tablets, maar wie weet?

Dit bericht werd geplaatst in Hardware, Technologie en getagged met , op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

2 gedachten over “Intel vs AMD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *