Nvidia Drive PX2 processor voor zelfsturende auto’s

ces-volvo-webNvidia introduceert op de CES2016 zijn nieuwe processor bedoeld als rekenbrein voor zelfsturende auto’s. Deze Drive PX2 supercomputer zou grofweg de rekencapaciteit hebben van 150 Macbooks Pro.

Nu weet ik niet precies wat er tegenwoordig voor processor in een Macbook Pro zit, maar ik neem aan eenn behoorlijke Core I processor van Intel. Dit 150 x overtreffen lijkt mij een nogal boude uitspraak van de Nvidia CEO Hsun Huang. Maar goed een processor met 12 cores en 8 teraflops rekenkracht beloofd wel het een en ander aan te kunnen. Het gaat ook niet om de getallen. Nvidia heeft al een reputatie op het gebied van het razendsnel verwerken van grafische informatie tot bruikbare gegevens in berekeningen. En dat is natuurlijk wel waar het op aankomt bij het autonoom laten rijden van een auto. De PX2 zou de afmetingen krijgen van een broodtrommeltje en produceert wel zoveel warmte dat er vloeistofkoeling noodzakelijk is.

Het gecomputeriseerd besturen van een auto is een flinke opgave. Er moeten realtime enorme hoeveelheden data verwerkt worden. Het besturingssysteem moet niet alleen de ‘weg lezen’ maar ook steeds slimmer worden en dus zelflerend zijn.

Autofabrikant Volvo is de eerste autofabrikant die deze PX2 gaat gebruiken voor zijn zelfsturende auto,s. Ben wel benieuwd welke processoren Google en Tesla bijvoorbeeld gebruiken. Tesla beloofd dat de Tesla over drie jaar volledig autonoom zal kunnen rijden. Ik ben benieuwd wat ons de komende jaren op dit gebied allemaal te wachten staat.

Via: BGR.com

Dit bericht werd geplaatst in Hardware, Technologie en getagged met , op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *