Apple iPhone 6 en Apple Watch

Apple WatchMet de nodige kouwe drukte kondigde Apple zijn zesde generatie iPhones en twee nieuwe producten: Apple Pay een Apple Watch aan. Voor het eerst sinds jaren introduceert Apple weer een product in een nieuwe categorie.
Hoewel er een flinke storm is ontstaan op internet rond de aankondigingen op 9 september 2014 en er dus al meer dan genoeg over gezegd en geschreven wordt, kan ik het toch niet laten er wat over te zeggen.

Velen beschouwen mij als een Apple-hater. Dit beeld is echter absoluut niet juist. In de periode dat ik voor een pc-blad werkte is dat ontstaan, omdat wij nu eenmaal onze focus op het Wintel-platform hadden. Toch heb ik ook voor deze bladen heel wat positief kritische stukjes over Apple-producten geschreven. Ik kan de innovatieve eigenschappen van de vele Apple producten dan ook zeker waarderen en heb ook vaak verzucht waarom anderen sommige eigenschappen niet op zijn minst zouden kunnen kopiëren?  Je zou me kunnen beschouwen als een stille fan, die niet alles wat Apple doet kan waarderen. Ik werkte – in volle overtuiging van de kwaliteit en de mogelijkheden – al met Mac’s toen menig Apple Fanboy nog geboren moest worden. Sinds ik niet meer voor computerbladen werk heb ik zelf een iPad die ik met volle enthousiastme gebruik.

Waar ik echter een bloedhekel aan heb is het protectionisme en de dominantie van Apple. Zo was bijvoorbeeld de live-stream van het aankondigingsevent gisteravond alleen via Macs te volgen. Ik braaf op mijn iPad naar het aftelscherm voor de live-stream zitten kijken. Zodra het event begon werd het scherm zwart en dat is het gedurende de hele show gebleven.
Ander voorbeeld: het is met een iPad zo goed als onmogelijk om bestanden uit te wisselen met een WIndow pc via je thuisnetwerk, waarom?
Nu ook weer, het Apple Pay concept zal het waarschijnlijk in de VS wel goed gaan doen. Is ook een Apple only systeem andere leveranciers/spelers zijn vooralsnog uitgesloten.

Apple Watch

De aangekondigde Apple Watch biedt veel functionaliteit en heeft naar het zich laat aanzien een uitgekiende bedieningsinterface. Helaas werkt deze Watch alleen samen met de iPhone. Alle andere smartphone-liefhebbers kunnen het vergeten. Ik begrijp ook wel dat Apple zijn eigen producten wil promoten. Toch zou het Apple niet misstaan als ze net als bijvoorbeeld Google wat ruimdenkender zouden worden en de Apple Watch ook geschikt zouden maken voor andere mobiele smartphone-platformen. Zo moeilijk kan dat niet zijn. Het zou bovendien de potentiele markt aanzienlijk vergroten. Het heeft Google ook geen windeieren gelegd dat zijn populaire apps als Maps, Earth en Google+ ook op iOS beschikbaar zijn.

Jammer is dat het ontwerp van de Apple Watch (niet alleen) mij enorm tegenvalt. Zeker in vergelijking tot andere al op de markt zijnde smartwatches en de vermeende prototypen en mockups die de afgelopen maanden de revue passeerden, is de Apple Watch erg lomp dik. Functioneel heb ik er vooralsnog niets op aan te merken ( heb hem immers nog niet gezien) de sport- en healt-functionaliteit zijn sterk. Ook de bediening lijkt functioneel en goed doordacht. Het zal onder de grote groep Apple-aanhangers zeker een succes worden.

iPhone 6

De iPhone 6 is niet veel meer dan een inhaalslag ten opzichte van de (Android)concurrentie. Nu met een 4,7 of 5,5 inch scherm. De overige hardwarespecificaties zijn niet bijzonder en blijven in een aantal opzichten achter bij de huidige vlaggeschepen van de concurrentie. Nu zou iOS zo efficient zijn dat je de extra specificaties niet nodig hebt. We zullen zien. Het afgeslankte ontwerp van de beide nieuwe iPhones met de afgeronde randen is een beetje terug naar het oorspronkelijke iPhone ontwerp en is zeker een verbetering. Ondanks de verwachte extreem hoge aanschafprijzen zullen ook deze nieuwe toestellen hun weg zeker vinden naar alle iPhone-liefhebbers die het afgelopen jaar op de grotere toestellen hebben zitten wachten.

Alle nieuws over de Apple-producten en veel meer details lees je bij iCulture.

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Hardware, Mobiel en getagged met , op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

5 gedachten over “Apple iPhone 6 en Apple Watch

  1. iphone hoesje

    De iphone 6 is echt geweldig, goede lens waardoor je super foto’s kunt maken en de rondingen van de 6 zijn mooi en ligt daardoor prettig in de hand. De watch heb ik nog niet 🙂 maar ziet er wel heel mooi uit. Zeker de horlogeband sluiting, je ziet dat ze daar echt goed voor hebben gezeten.

    Groet,
    Karin

  2. Ger Elskamp Bericht auteur

    Ik lees op internet nu ook berichten als zou de verkoop van de Apple watch tegenvallen.
    Zoals bij alle nieuwe technologische producten is het zowiso verstandig tot de tweede generatie te wachten 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *