Intel stopt met processoren voor smartphones en tablets

IntelTegenvallende resultaten heeft halfgeleiderfabrikant Intel doen besluiten flink te bezuinigen. Een bijzonder opmerkelijke beslissing is het stoppen met onmiddellijke ingang van de ontwikkeling van mobiele processoren in de Atom-familie voor smartphones en tablets.

Intel is nooit erg succesvol geweest in de mobiele markt. Met de SOC’s (System On a Chip) voor mobiele toepassingen liep Intel altijd een paar jaar achter op de concurrentie van Soc’s gemaakt volgens het ARM-ontwerp. Vooralsnog gaan de Soc’s gemaakt op Intels 14 nm chipprocedé de markt niet halen. Intel stopt met onmiddellijker ingang met de Broxton en Sofia Soc’s.

Het betekent dat Intel de strijd met de ARM-chipfabrikanten als Qualcomm, Samsung en Apple  opgeeft. Feitelijk gaat het hier om de aloude strijd tussen CISC (complex instruction set computing, van Intel) en RISC (reduced instruction set computing, van ARM).  De Intel Soc’s voor mobiele toepassingen waren simpelweg niet goed genoeg. Qua prestaties konden ze de ARM platformen nog wel bijhouden maar niet op het gebied van energiegebruik.

De vraag is wat er nu gaat gebeuren. Er zullen dus geen smartphones meer verschijnen gebaseerd op Intel x86 (Cisc) en vermoedelijk ook geen tablets. Dat betekent dat er ook geen Android toestellen meer zullen worden ontwikkeld op dit platform. Het is heel waarschijnlijk dat dit ook de ondergang van Windows mobile / Phone toestellen en niet onwaarschijnlijk de ondergang van het hele mobiele Windows 10 platform.

Het lijkt er op dat Intel dat wereldwijd 12000 werknemers wil wegbezuinigen eieren voor zijn geld kiest en zich zal concentreren op processoren voor desktops en servers waar Intel nog steeds absoluut marktleider is. Helaas is de vraag naar dit soort systemen nog steeds laag. Of Intel met de Core-familie procssessoren, ook voor mobiele apparaten als tablets en notebooks voldoende competitief zal blijven ten opzichte van de oprukkende en steeds krachtiger wordende ARM processoren. Het is niet voor niets dat er ook al ARM-procesoren verschijnen in servers.

In  andere energiezuinige apparaten zijn de ARM-processoren al heel dominant. In het ergste geval gaat heel Wintel (Windows samen met Intel) ten onder, zodra concurrerende besturingssystemen ( al dan niet op ARM-platformen) belangrijker worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Google’s Chrom-OS samen met Android. Ook Apple heeft al eens geluiden gemaakt voor OS X over te willen stappen van X86 naar ARM. Ofwel van CISC naar RISC.  We zullen zien.

Via: Techzine

Dit bericht werd geplaatst in Bedrijf, Hardware, Mobiel en getagged met , op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

1 gedachte op “Intel stopt met processoren voor smartphones en tablets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *