30 jaar Windows

Windows 30 jaarMet de introductie van Windows 1 op 20 november 1985 begon de roemruchte geschiedenis van het nu 30 jaar bestaande besturingssysteem, dat zeker al 20 jaar ook het meest gebruikte besturingssysteem voor pc’s is.

Windows 1 was niet meer dan een grafische bedieningschil op het toen op pc’s nog veel gebruikte Dos. Het zorgde ook voor de introductie van de computermuis bij de PC. Andere computers waaronder de Apple Mac hadden die al langer.

Windows 3.*

Pas bij Windows versie 3 begon het wat te worden met Windows als besturingssysteem. Zo is Windows 3.11 de meest gebruikt versie die nog steeds gebaseerde was op  het gebruik van DOS als basisbesturingssysteem.

OS/2

Voor  of liever met IBM ontwikkelde Microsoft in de begin jaren negentig OS2 het eerste 16 bits besturingssysteem dat op de toenmalige pc’s  zelfstandig draaide.

Windows NT

De samenwerking met IBM liep niet heel lekker, met als gevolg dat Microsoft opnieuw begon met een 32 bits Windows vooral voor professioneel gebruik: Window NT 3.5, dat in 1994 het daglicht zag.

Windows 95 en Windows 98

In 1995 kwam de grote doorbraak van 32 bits Windows voor thuisgebruik met Windows 95. Windows 95 was goed voor de definitieve doorbraak van de thuis-pc. In 1998 werd Windows 95 opgevolgd door Windows 98 waarvan later nog een tweede versie Windows 98se kwam.

Windows 2000

In 2000 werd Windows NT opgevolgd door Windows 2000. Eigenlijk zou Windows 2000 de consumenten en de zakelijke gebruikers in één besturingssysteem verenigen. Door compatibiliteits-problemen met eenvoudige pc’s lukte dat niet zo erg en kwam er voor consumenten nog een tussenpaus: Windows ME (millennium Editie). Deze versie was nooit helemaal stabiel en veroorzaakte nog al wat compatibiliteitsproblemen met bestaande software.

Windows XP

Uiteindelijk deed Microsoft het nog een keertje dunnetjes over met de introductie van Windows XP (eXtended Performance). Hier werden beide stromingen van Windows definitief samengevoegd.

Voor veel thuisgebruikers was een PC met Windows XP de eerste kennismaking met het verschijnsel home computer. Het functioneerde goed en er zijn in de loop der jaren een aantal service packs met updates en uitbreidingen verschenen. Omdat het zo goed beviel, en omdat het zolang duurde tot Microsoft met een opvolger kwam. Hebben zelfs nu nog veel mensen moeite om Windows XP los te laten, terwijl het ondertussen toch wel zwaar verouderd is.

Windows Vista

Als gevolg van te ambitieuze plannen met Windows duurde het tot 2007 voordat Microsoft de opvolger; Windows Vista introduceerde. Een stuk moderner en gebruikersvriendelijker, echter door velen verguisd als een te zwaar en daardoor te traag besturingssysteem.

Windows 7

In 2009 werd deze vergissing goedgemaakt met de introductie van Windows 7. Ook  nu nog de meest gebruikte versie van Windows.

Windows 8

In 2012 introduceerde Microsoft Windows 8. Een voor velen iets te revolutionaire overgang met een nieuwe grafische interface die Windows definitief geschikt moest maken voor bediening met een aanraakscherm zoals die van tablets. Microsoft was daarbij echter de muisgebruikers met de tradionele desktops een beetje vergeten. Met als gevolg dat het overigens prima functionerende besturingssysteem slecht geaccepteerd werd door de gebruikers.

Omdat weer goed te maken kwam Microsoft na een jaar alweer met een aangepaste versie Windows 8.1.

Windows 10

In juli van dit jaar verscheen dan de opvolger Windows 10 die alle voorgaande versies zou moeten doen vergeten. Een kruising tussen Windows 7 en 8.1. Hier zijn de grootste vergissingen in de grafische gebruikersinterface weer rechtgetrokken en zou Windows weer voor iedereen herkenbaar te gebruiken moeten zijn.

Om de thuisgebruikers een beetje te stimuleren word Windows 10 voor het eerst gratis als upgrade aangeboden voor gebruikers van Windows 7 en Windows 8. Vorige week is er zelfs al weer een upgrade uitgebracht die een aantal kinderziekten oplost en wat verbeterde en vernieuwde functionaliteit biedt.  Tot juli 2016 is Windows 10 consumenten gratis als upgrade te downloaden.

Door velen wordt Windows 10 als de laatste versie van Windows gezien. In elk geval heeft Microsoft besloten het besturingssysteem voortaan (automatisch) en gratis van upgrades met functionele uitbreidingen en verbeteringen te voorzien.  Of dat voor de eeuwigheid is valt nog te bezien.  Best kans dat er over een paar jaar toch weer een Windows 11 verschijnt.

Windows 10 is nu het enige besturingssysteem (in verschillende versies) dat Microsoft nog maakt en is bedoeld voor alle platformen van smartphones tot servers en zelfs voor de gameconsole Xbox one.

Alleen de toekomst zal uitwijzen of er over een aantal jaren nog pc’s bestaan, en of we daar dan nog een besturingssysteem als Windows voor nodig hebben.

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Software en getagged met , op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *