Bye, bye, Ara

Project_Ara_scattered_partsGoogle stopt met het project Ara. De ontwikkeling van een modulaire smartphone is hiermee stopgezet. De kans is dan ook heel groot dat er nooit een dergelijk toestel zal komen.

Volgens de berichten is het stoppen van het project Ara een gevolg van het stroomlijnen van de hardwarefaciliteiten van Google. De leider van het project is opgestapt en daarmee de ambitie.

Ik denk dat het een vestandige keuze is. De ontwikkelingen in de smartphone technologie gaan zo snel dat het maken van een modulair toestel, waar je dus veel langer mee zou moeten kunnen doen een onmogelijke opgave maakt.  Het is een leuk idee, een module vervangen door een ander als je meer, andere of verbeterde functionaliteit nodig hebt. Het appelleert aan ons gevoel van keuzevrijheid en duurzaamheid, waarom iets wegdoen wat nog goed functioneert.

Echter een dergelijk toestel is vooral mechanisch heel moeilijk te realiseren. Al die vervangbare modulen moeten met contacten (stekkerverbindingen) met de basis worden verbonden. Dit betekent veel mechanische sterkte en dus gewicht. Je wilt immers dat het toestel in je zak of als je het in de hand hebt of op tafel legt ook nog blijft werken. En dan hebben we het nog niet over stof, zand en vocht. Om een dergelijk toestel betrouwbaar te laten werken is mi. Een onmogelijke opgave.

Een moderne (smart)phone werkt juist omdat hij zo compact mogelijk is. En alles op een robuuste wijze in één behuizing is samengebouwd.

Er zijn optimisten die zeggen dat de modulaire smartphone niet definitief van de baan is. Ik denk dat we er nooit meer iets van zullen zien.

Dit bericht werd geplaatst in Hardware, Mobiel en getagged met , op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

2 gedachten over “Bye, bye, Ara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *