Windows 8.1 beschikbaar

Windows 8.1Afgelopen week is Windows 8.1 uitgekomen. Windows 8.1 is een bescheiden update ten opzichte van Windows 8, die gratis beschikbaar is voor Windows 8 gebruikers.

De update is een verzameling van subtiele wijzigingen aan de gebruikersinterface en een aantal wijzigingen achter de schermen. Een daarvan is de mogelijkheid om het opstarten direct op de traditionele desktop te laten eindigen, zo ongeveer als we dat van voorgaande Windowsversies gewend waren. Verder is de integratie met de SkyDrive clouddienst vergroot en heeft Microsoft ondersteuning voor Miracast ingebouwd.  Miracast is een streaming videostandaard waarmee je videobeelden kunt delen via Wi-Fi met een Miracast TV.

Andere verborgen verbeteringen zijn een zoekfunctie die je bestanden laat zoeken niet alleen op de pc maar ook op Skydrive en bijvoorbeeld een in het netwerk geïntegreerde Xbox. Bovendien het Microsoft ondersteuning voor 3D-printers ingebouwd en is de mogelijkheid om meerdere monitoren te gebruiken uitgebreid.

Start knop

Met de aangepaste gebruikers interface heeft Microsoft geprobeerd de scherpe randjes van de volgens velen te veel op het gebruik van aanraakscheremen toegespitste werking van Windows 8 afgehaald. Terug van weggeweest is een start knop. Windows 8.1 komt de wensen van de muis en toetsenbordgebruikers tegemoet met actieve schermhoeken. Ga met je muis naar een hoek van het scherm en je activeert een van de essentiële bedieningsfuncties. In de linker onderhoek verschijnt de startknop. Druk je op deze knop dan komt er een overzichtsscherm met alle geïnstalleerde programma’s (All Apps). Een soort startmenu dus, maar niet in de vorm van de klassieke boomstructuur zoals we dat voor Windows 8 zagen maar in de vorm van een scherm vol met kleine tegeltjes.

In de linker bovenhoek krijg je een overzicht van de geopende apps of vensters zodat je snel kunt schakelen tussen verschillende vensters. Rechtsboven en rechtsonder open je het scherm met de zoekfunctie, de instellingen en andere charms. Gebruikers die geen Windows 8 ervaring hebben worden in Windows 8.1 ook beter geholpen bij het vinden van de weg in het nieuwe besturingssysteem. Verder zijn er nog heel veel soms subtiele wijzigingen die niet zo opvallen of die je niet direct door hebt. Ik heb er nog niet heel veel ervaring mee maar ben geneigd om te zeggen dat de update naar Windows 8.1 een verbetering is, ofwel Windows 8.1 is wat Windows 8 had moeten zijn.

Updaten

Zoals gezegd huidige Windows 8 gebruikers kunnen gratis updaten naar Windows 8.1. Ik heb het gedaan met mijn 5 jaar oude laptopje en let op, je moet er wel de tijd voor nemen. Al met al heeft het downloaden en updaten wel zo’n twee uur in beslag genomen. Gelukkig blijven al je geïnstalleerde programma’s en je bestanden keurig bewaard. Wel moet je na de update nog de nodige Windows 8 apps ook upgraden.

Je begint het update avontuur in de Windows App store op je Windows 8 systeem. Als het goed is zal Windows je automatisch wijzen op de mogelijkheid om Windows te updaten. Oh, ja het schijnt dat Windows 8.1 ook nog efficiënter met de ruimte omgaat dan Windows 8. Dus hou je na de update meer schijfruimte over dan je had.
Om problemen te voorkomen is het verstandig voordat je aan de upgrade begint een systeemimage backup te maken. (dan kan je altijd terug in het geval er iets mis gaat) Ook is het verstandig een backup van je persoonlijke bestanden te maken.

Meer info bij Microsoft 

Dit bericht werd geplaatst in Software en getagged met op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *