AMD komt met ARM-serverprocessoren

AMD logoAMD introduceert binnenkort de eerste ARM serverprocessoren van deze processorfabrikant. AMD wil zich met deze nieuwe richting langzaam losweken uit de X86-strop die Intel in handen heeft.
AMD heeft moeite met het bijhouden van de schaalverkleining en daarmee de prestaties van de bekende X86 processoren. Hoewel de verkoop van pc- en server-processoren terugloopt, heeft AMD daar iets meer last van omdat Intel met zijn niet aflatende vernieuwingscycli een grotere voorsprong op AMD lijkt te nemen.

Het toepassen van op ARM-ontwerp gebaseerde processoren voor servertoepassingen is geen nieuw idee ook andere ARM-processorfabrikanten hebben dergelijke plannen. AMD meent echter een voorsprong te hebben omdat het als enige van de fabrikanten van ARM-processoren voor servers al ervaring heeft met serverprocessoren en dus heel goed weet hoe je ook de data-handling, beveiliging en interfacechips kunt optimaliseren. AMD verwacht met de ARM-chips de beste prestaties per watt te kunnen leveren. Een laag energiegebruik wordt voor serverparken steeds belangrijker omdat er steeds meer cloudtoepassingen komen die op grote serverclusters moet draaien.

De AMD chip die bekend is onder de codenaam Seattle is gebaseerd op het nieuwe ARM Cortex A-57 ontwerp. Een 64 bits processor die in acht- of 16-core versies gemaakt zal worden. De processor draait op 2 GHz of hoger. AMD verwacht met deze chip een deel van de dominante X86 markt af te snoepen. De processoren zijn niet bedoeld voor brute rekenkracht, daarvoor houdt AMD voorlopig zijn Opteron procesoren die ook in 16-core uitvoering beschikbaar zijn. De Seattle komt begin volgend jaar in proefexemplaren beschikbaar. Later in 2014 volgt massaproductie.

Dit bericht werd geplaatst in Hardware, Technologie en getagged met , op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *