Hoezo terugval in verkoop e-readers?

Kobo Glo ereaderE-reader-fabrikant Kobo claimt in 2012 4 miljoen nieuwe gebruikers te hebben geregistreerd, het totaal komt daarmee uit op 12 miljoen lezers. Met name in de decembermaand heeft Kobo miljoenen e-readers verkocht. Kobo heeft nu naar eigen zeggen een marktaandeel van 20%.
De martkanalisten voorspelden eind vorig jaar een terugloop in de belangstelling voor e-readers met een daling in 2012 ten opzichte van 2011 van rond de 30%. Deze terugval moet dan vooral ten koste van de marktleiders als de Kindle van Amazon en de Nook van Barnes en Noble zijn gegaan.
Het pas drie jaar bestaande Canadese bedrijf Kobo heeft daar geen last van. Met name op de thuismarkt in Canada is Kobo marktleider. In de rest van de wereld doet Kobo het ook heel goed.

Kobo Glo

Met innovatieve producten als de Kobo Glo met een verlicht e-ink-scherm en eigen gelokaliseerde e-book winkels met een groot aanbod van e-books doet Kobo het bijzonder goed op de lezersmarkt. Zelfs in een tijd waarin steeds meer mensen een tablet kopen en daar boeken op gaan lezen.
Velen zullen het gemerkt hebben er gaat niets boven het lezen van een e-book op een e-reader met elektronische inkt. Duidelijke contrastrijke tekst uitstekend leesbaar in een zonnige omgeving. Met de vernuftige ingebouwde verlichting in de nieuwe Kobo Glo is zelfs het lezen in donker geen enkel probleem. De e-ink leest in alle omstandigheden beter dan het helder verlichte scherm van een tablet. Ook zijn de e-readers veel lichter, compacter en gaat de accu veel langer mee.

Als nu de uitgevers nog eens wat meer zouden gaan meewerken. Tot nu toe vinden ze het nodig om de e-book-versie van een nieuw boek vaak pas maanden na de gedrukte versie te laten verschijnen. In sommige gevallen helemaal niet. Ook de prijzen van de e-books laten zeker in Nederland nog veel te wensen over. Soms zijn ze niet of nauwelijks goedkoper dan de gedrukte versie. Ik ben er van overtuigd dat veel mensen veel meer e-books zouden kopen als de prijs wat meer in overeenstemming met het geleverde product zou zijn. Productie en distributie kosten immers veel minder dan bij fysieke boeken? Maar ja zeker in Nederland viert het conservatisme op dit gebied hoogtij. Alleen al zoiets archaïsch als het boekenkartel met vaste prijzen. Dat het mag?!
Uitgevers vooruit nu! En dan de Bibliotheken nog. Let op Amazon komt naar Nederland! En wat dachten jullie van een soort Spotify voor boeken?

Dit bericht werd geplaatst in Hardware, Internet, Technologie op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *