Facebook krijgt eigen zoekfunctie: Graph Search

Facebook Graph Search logoFacebook introduceert met een eigen zoekfunctie onder de naam Graph Search, de mogelijkheid om te zoeken op basis van de informatie die je als Facebookgebruiker deelt met je vrienden.

Facebook voegt op deze wijze een derde pijler toe aan zijn diensten die dus straks bestaan uit (nieuws)berichten, je tijdlijn en de nieuwe zoekfunctie.
Met de nieuwe zoekfunctie zoek je in belangrijke mate binnen de informatie die met je gedeeld worden door je Facebook vrienden. Zo kun je bijvoorbeeld vrienden vinden op basis van gedeeld interesses, of foto’s van je familie of vrienden. Pas in tweede instantie wordt de informatie gezocht op het wereldwijde web waarvoor Facebook de hulp inroept van de Bing zoekmachine van Microsoft.

Hoewel Facebook samenwerkt met Microsoft en Microsoft ook een flink aandeel heeft in Facebook, is de nieuwe Graph Search-fuctie geheel in huis ontwikkeld zonder gebruik te maken van kennis van zoekfunctionaliteit van Microsofts zoekmachineontwikkelaars Bing. Dit is een pikant detail ook als je ziet dat Mark Zuckerberg in interviews naar aanleiding van de presentatie van de zoekfunctie heeft gezegd graag met Google te willen samenwerken om de zoekfunctionaliteit uit te breiden dan wel te integreren. Vooralsnog blijft het het zoeken van Facebook vooral beperkt tot het gebruik van de informatie die Facebook nu al heeft van zijn gebruikers.

Hoe Facebook hier geld mee kan gaan verdienen is vooralsnog de vraag. Toch is deze nieuwe zoekfunctionaliteit duidelijk een strategische zet in de richting van Google. Niet dat Facebook Googles allesoverheersende zoekmachine wil beconcurreren, maar wel om het zoeken binnen de eigen verzamelde informatie te exploiteren. Daarmee hoopt Facebook Google alvast wat wind uit de zeilen te nemen als het gaat om de concurrentie met Googles Google + sociale netwerk, waarin Google het zoeken uiteraard ook integreert.

De Facebook Graph Search zoekfunctie wordt het komende half jaar geleidelijk uitgerold, te beginnen in de VS. Wanneer wij ervan kunnen gaan genieten is nog niet bekend.
Zie de uitleg over de zoekfunctie van Facebook

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *