Nivdia introduceert Tegra 4 soc en Shield gamecomputer op CES

NvidiaNvidia is er op vooravond van de vandaag te beginnen CES (Consumer Electronics Show) vlot bij, met de aankondiging van een nieuwe generatie mobiele ARM-processoren de Tegra 4.

Tegelijk introduceert het bedrijf een toepassing van deze processor in de vorm van een gaminghandeld computer: de Shield. Gebruik makend van Android als besturingssysteem heeft deze gamecontroller een vast vijf inch scherm met 1280 x 720 beeldpunten.

Nvidia maakt het met deze aankondiging duidelijk dat het niet van plan is om stilletjes af te wachten hoe belangstelling voor de pc-videokaarten langzaam afkalft.

Tegra 4

Is Nvidia met de Tegra 3 SOC (system on a chip) al redelijk succesvol, toegepast in mobiele apparaten als tablets en smartphones, met de Tegra 4 doet het bedrijf er nog een stapje bovenop. Volgens Nvidia is de Tegra 4 de snelste mobiele (ARM) processor (SOC) van dit moment.
De nieuwe Tegra 4-processor krijgt het nieuwere Cortex A15-processorontwerp van ARM. Alleen al door net nieuwere ontwerp, de Tegra 3 gebruikte de Cortex A9-processor, is de nieuwe chip een stuk sneller.

Net als bijde Tegra 3 gebruikt Nvidia in de Tegra 4 vier A15 processorkernen met voor de zuinigheid nog een vijfde “companion core” met een voor energiegebruik geoptimaliseerde A15 processor die gebruikt wordt als er niet zoveel te doen is, bijvoorbeeld als het apparaat in standby verkeerd. De vier processoren kunnen maximaal op een kloksnelheid van 1,9 GHz draaien. Voor het grafische werk worden de vier A15 kernen vergezeld door een GeFoce-gpu met 72 rekenkernen. Dit is zes maal zoveel als bij de Tegra 3 die het met 12 grafische processoren moest doen. Voor de communicatie heeft de Tegra 4 een nieuwe communicatieprocessor die voorziet in mobiele netwerkcommunicatie via zowel 3G als 4G naast uiteraard wifi en bluetooth.

De toegenomen snelheid van de Tegra 4 zouden we het meest moeten merken bij het internet browsen en beeldbewerking. Zo moet het verwerken van hdr-foto’s veel sneller gaan. Uiteraard nemen ook de gaming-prestaties aanzienlijk toe.
Nvidia is weliswaar de eerste met deze aankondiging op de vooravond van de CES maar uiteraard kunnen we ook nog aankondigingen verwachten van concurrenten als Qualcomm, Samsung en Texas Instruments, om er maar een paar te noemen. De eerste tablets met de Tegra 4 kunnen we in de loop van dit jaar verwachten.

Shield: draagbare gamecomputer

Shield gamehandheldDe Shield is Nvidias eerste poging om zelf een compleet apparaat aan de man te brengen. De Shield kan Android-, Tegra- en PC-games spelen. Voor dat laatste is een draadloze verbinding met een PC met een Nvidia GeForce kaart nodig. De Shield zal in het tweede kwartaal van 2013 het daglicht zien.

Dit bericht werd geplaatst in Hardware, Mobiel en getagged met , op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *