Android 5.0 heet Lollipop

Android 5.0 LollipopEr is een einde gekomen aan de speculaties over wat de koosnaam van Android L zou worden. Wel Android 5.0 is door Google Lollipop gedoopt.

Belangrijkste vernieuwingen in deze belangrijke versie-update zijn is het zogenaamde ‘Material Design’een plat en kleurrijk vormgegeven gebruikersinterface waar we in de Google-apps de laatste maanden al een voorproefje van gezien hebben. Het nieuwe desing moet garant staan voor een consistent gevoel bij de bediening van zowel Android als andere latformen als Android Wear (voor draagbare gadgets) en Android Auto in de auto en zelfs in apps op andere platformen als Windows. De grafische gebruikersinterface is plat (weinig 3D-effecten) en maakt gebruik van sprekende kleuren.

Met ingang van Lollipop ondersteunt Android ook meerder profielen op Smartphones. Voorheen was dat alleen op tablets. Ook de notificaties zijn aangepast. Naast uiteraard allelei details en de nodige vernieuwingen onder water.

Nexus 6 en Nexus 9

De eerste apparaten waar Android 5.0 Lollipop op zal verschijnen is de nu ook officieel aangekondigde Nexus 6 smartphone de Nexus 9 tablet en de Google Player Settop-box.

De Nexus 6 is een 6-inch Smartphone gemaakt door Motorola, deze kan vanaf 29 oktober in de voorverkoop besteld worden. De Nexus 9 is een 9 inch tablet gemaakt door HTC die vanaf 17 oktober in de voorverkoop gaat. De Nexus Player, Googles eerste Android TV-apparaat gaat ook vanaf die datum in de voorverkoop.

Een groot aantal Motorola Android-toestellen zullen ook Android 5.0 krijgen. Net als voorheen zal Motorola met de benodigde update ook behoorlijk snel mee komen. Hoe het met de andere bestaande Android-toestellen van andere merken zal gaan moeten we afwachten.

 

Dit bericht werd geplaatst in Mobiel, Software op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *