Opvolger Windows wordt Windows 10

Windows 10Microsoft heeft alle koffiedikkijkers en speculanten een kunstje geflikt door de volgende release van het besturingssysteem Windows niet Windows 9 maar Windows 10 te noemen. Waarom? Omdat Windows 10 een meer passende naam is aldus Microsoft.

Windows 10 moet het alles omvattende one and only besturingssysteem worden voor alle platformen.  Straks is er voor alle computers van desktop tot smartphone nog maar één besturingssysteem en dat is Windows 10. Ze hadden het ook Windows One kunnen noemen, maar helaas, deze versie is er al geweest, ergens in de jaren negentig.

Heel belangrijk is dat Microsoft zich met deze komende Windows versie expliciet richt op de zakelijke (enterprise) gebruiker. Zo moet Windows 10 een naadloze overgang van Windows 7 worden. Alle (management)tools en andere software moet in Windows 10 gaan werken. Geen rare fratsen meer zoals we die in Windows 8.* gezien hebben. De levende tegeltjes (live tiles of ook wel metro interface) vinden we straks bij toesenbord en muis gebruikers alleen terug op het geheel naar wens te configureren nieuwe, terug van weggeweest, startmenu.  Computers of tablets en smartphones met een touchscherm zullen nog wel standaard het tegeltjes startscherm krijgen. Ook komt er straks maar een appstore voor alle Windows 10-varianten voor alle hardware platformen. Dus ook de ARM versie voor tablets en de ARM-versie voor smartphones.

De apps zullen voortaan niet meer persé schermvullend hoeven draaien maar  gewoon in een Window (hoe voor de hand liggend). Zeker als je Windows achter een groot scherm gebruikt een verademing. Vooralsnog neem ik aan dat native X86 software nog steeds alleen op de X86 versie van Windows gebruikt zullen kunnen gaan worden. Microsoft heeft aangegeven vooral heel goed naar de wensen van de enterprise systeembeheerders te luisteren. Windows 10 moet medio 2015 verschijnen.  Tot die tijd zullen er preview en beta’s verschijnen.

Dit bericht werd geplaatst in Software en getagged met , op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *