Wachtwoord met pensioen, tijd voor een rfid-chip implantaat?

rfid-chip implantaatNa de recente digitale inbraak bij Evernote is het wachtwoord aan zijn pensioen toe, kopt de Volkskrant in een internet-bericht. Daar ben ik het helemaal mee eens. Een goede technologische oplossing is voorhanden.

Wie weet er als actieve internetter en gebruiker van sociale media nu nog raad met de alsmaar toenemende hoeveelheid inlognamen en wachtwoorden die je voor steeds meer sites en nodig hebt. En dan moet je volgens de richtlijnen ook nog overal andere namen en wachtwoorden gebruiken. De laatste moet je tot overmaat van ramp soms ook nog regelmatig wijzigen. Drama verzekerd. Zeker als deze toegangsgegevens dan ook nog gestolen worden.

RFID-chip implanteren

Ik pleit voor een moderne eigentijdse oplossen. Gewoon bij de geboorte (of bij de oudjes wat later natuurlijk) een rfid-chip implanteren. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij honden en katten al jaren. Even je telefoon bij die rfid-chip houden en klaar. De universele identificatie-app op je telefoon zorgt er dan voor je op alle toepassingen eenvoudig kunt inloggen bijvoorbeeld via een draadloze verbinding met de computer of ander apparaat waarop je wilt inloggen. Iedereen heeft straks toch al een smartphone of een dergelijk apparaat bij zich voorzien van Near Field Communication (NFC). Voor extreem veilige toepassingen kun je deze procedure dan nog uitbreiden met gezichtsherkenning via de camera. Dit moet je vooral niet altijd willen want dan wordt het onder moeilijke omstandigheden bijvoorbeeld in donker weer veel te omslachtig.

Nu begrijp ik wel dat er hele volksstammen in protest zullen raken bij de gedachte van zo’n implantaat. De weigeraars moeten dan maar genoegen nemen met een minder veilige oplossing door de rfid-chip bijvoorbeeld in een sleutelhanger mee te dragen of iets dergelijks.

Evernote

Evernote het bedrijf achter de, bijzonder populaire cloudgebaseerde, gelijknamige notitie-app Evernote, maakte dit weekeinde bekend dat bij een digitale inbraak de accountgegevens van alle 50 miljoen gebruikers zijn gestolen. Deze zijn weliswaar drie keer beveiligd en gecodeerd, dus een directe gevaar is er nog niet. Voor de zekerheid wil Evernote toch al zijn gebruikers naar een nieuwe login overzetten. Een niet geringe operatie.

De cybercriminelen worden kennelijk steeds professioneler een steeds brutaler. Eerder al vonden er soort gelijke professionele hacks plaats bij Facebook en Twitter en wat te denken van alle Playstation accounts twee jaar geleden bij Sony.

Tijd voor een eigentijdse oplossing dus. Weg met die wachtwoorden, die zijn zo vorige eeuw!

 

Dit bericht werd geplaatst in Technologie op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *