Wat brengt 2015?

2015Kan het niet laten een paar persoonlijke voorspellingen op technologiegebied voor 2015 te doen. Wat gaat 2015 ons brengen?

IoT

The Internet of Things ofwel in goed Nederlands het Internet der Dingen. Het is een beetje een hype maar heel geleidelijk gaat het fenomeen nu wel doordringen. Eigenlijk niets nieuws maar het komt er kortweg op neer dat steeds vaker alles via internet met alles communiceert. Dus je krijgt steeds meer sensoren (wearables bijvoorbeeld) die van alles voor je in de gaten houden. Zo zou je je eigen gezondheid kunnen bewaken met een app op je smartphone. Maar ook je weegschaal communiceert met die app bijvoorbeeld. Het veel genoemde voorbeeld van de koelkast die zelf een boodschappenlijstje produceert komt ook dichterbij.

Auto’s krijgen ook steeds meer netwerken aan boord en zullen binnen niet afzienbare tijd permanent met internet verbonden zijn. Zo kan je je auto op afstand bedienen, (bijvoorbeeld de stoelverwarming vast aanzetten) ook intern zal de elektronica van allerlei sensoren al dan niet draadloos communiceren. Dat begint al bij de sensoren die de bandenspanning in de gaten houden bijvoorbeeld.

Wearables

Die smartwatches en smart glasses en dergelijke zullen het in 2015 ook goed moeten doen. Als dat niet lukt is het momentum voorbij. Maar goed Apple zal best aardig scoren met zijn Apple Watch en in het kielzog daarvan zullen de Android-watches wellicht ook wel doorbreken dit jaar.

Google Glass is nog zo’n ding waar je je van afvraagt “leuk maar wat moet ik er mee”. Zal beter en goedkoper moeten worden om echt door te breken.

Zelfrijdende auto’s.

Dit jaar zullen de grote fabrikanten als Audi, Mercedes en Nissan bijvoorbeeld beginnen met het het testen van zelfrijdende auto’s op de openbare weg. Ook Google heeft de tweede versie van zijn zelfsturende autotje klaar. Naar verluid wil Google niet zelf autos’s gaan produceren (geheel in overeenstemming met wat ze al doen met smartphones bijvoorbeeld). Nu zouden ze op zoek zijn naar een sterke autoproducent als partner voor het verder perfectioneren van de zelfrijdende auto. Toch zal het nog wel een paar jaartjes duren voordat we er zelf eentje kunnen aanschaffen vrees ik.

Smartphones

Het lijkt er op dat we de maximale schermgroote van smartphones die nog hanteerbaar zijn nu wel zo’n beetje bereikt hebben. Ik zeg dat voorzichtig, want dat hebben we al vaker gedacht. Maar 5,5 tot 6 inch is toch wel een beetje de max wat nog in één hand past en niet te vergeten in borst- of broekzak. Grotere tablets bestaan ook al maar daar zie je toch weinig mensen mee rondlopen laat staan bellen! De bezeltjes (rand rond het scherm) kunnen hier en daar nog wel wat kleiner dus groter hoeft niet.
Sommigen voorspellen dat als de schermen toch groter worden dit wel in de vorm van flexibele, opvoubaar of oprolbare schermen zal komen. Wie weet. Zie dat het komende jaar nog niet gebeuren.

Windows

2015 wordt het jaar van de waarheid voor Microsoft met de komst van Windows 10. Dit besturingssysteem dat op alle hardware-platformen hetzelfde moet zijn ( nou ja het zelfde?) moet iedereen over de streep trekken, die nu niet aan Windows 8 wil, of geen Windows Phone wil gebruiken. Met name in het mobiele bereik wordt het spannend. Als het nu niet lukt om een significant deel van de smartphone- en in mindere mate de tabletmarkt te veroveren, dan ziet het er – op mobiel gebied – somber uit voor Microsoft denk ik.

Dit bericht werd geplaatst in Technologie en getagged met op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *