Microsoft werkt aan één versie van Windows

Windows 8 apparatenNu kennen we nog drie uitvoeringen van het Windows besturingssysteem op verschillende apparaten te weten Windows RT, Windows 8 en Windows Phone. Het is de bedoeling dat deze besturingssystemen worden samengevoegd tot één uitvoering van Windows.

 

Microsofts hoofd van de afdeling apparaten Julie Larson-Green is ervan overtuigd dat het er geen drie blijven. Deze voorspelling is geen verrassing. Zeker een samenvoeging van Windows RT en Windows Phone ligt voor de hand. Immers de verschillen tussen tablets en smartphones zijn niet zo groot, beiden doorgaans gebaseerd op een ARM processorplatform. De concurrentie als Apple met iOS en Android hebben immers ook maar één besturingssysteem voor beide apparaten.

Voor desktops, notebooks en tablets is een zelfde redenering te bedenken. Immers nu al zijn de verschillen tussen Windows 8 en Windows RT niet zo groot (afgezien van het ontbreken van de desktopapplicatieondersteuning voor Windows RT). Achter de schermen zijn er nog flinke verschillen, immers het hardware platform is totaal verschillend met een cisc-platform (X86) en risc-platform (ARM). Maar dat valt met een slimme hardwarelayer op te lossen. Android is immers ook beschikbaar voor zowel ARM als X86 hardware. De grote uitdaging voor Microsoft zal hierbij de historie zijn die Windows met zich meesleept. Voor de enorme hoeveelheid ‘legacy’-software zal het sprookje niet opgaan vrees ik.

Op dit punt werkt Microsoft vooralsnog aan de buitenkant, namelijk een gedeeld applicatieplatform. Nu al zijn Windows App’s voor Windows RT en Windows 8 op dezelfde ontwikkeltools gebaseerd. Als Microsoft het voor elkaar krijgt worden straks de app-stores voor Windows en Windows Phone samengevoegd. Windows 8.1 en Windows Phone 8.1 moeten straks applicaties kunnen delen. In elk geval wordt het voor de applicatieontwikkelaars eenvoudiger.

Dat Microsoft ook werkt aan draagbare hardware mag ook geen verassing zijn. Zo is er een Windows Smartwatch in ontwikkeling net als een Google Glass achtige slimme bril. We zijn benieuwd.

Via: The Verge

Dit bericht werd geplaatst in Mobiel, Software, Uncategorized en getagged met op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *