Chromebooks

Asus ChromebookGoogle en Intel hebben gezamenlijk een aantal nieuwe Chromebooks aangekondigd. Uiteraard met Intel inside en wel met de goedkope en zuinige Atom-processors als de wat krachtiger Core i3 processor.

Waren het voorheen alleen Samsung en Acer die Chromebooks maken. Nu zijn het ook HP, Toshiba, Dell, Lenovo en binnenkort ook Asus die Chromebooks leveren.

De kracht van de Chromebooks is de eenvoud. Eenvoudige (goedkope) hardware en een minimalistisch besturingssysteem, bedacht door Google dat feitelijk niet veel meer is dan een Chrome browser. Dit betekent dat je op een Chromebook alleen toepassingen (apps, plugins) kunt gebruiken die in de Chromebrowser draaien. Alle andere (Windows) software kun je vergeten. Ook moet je met een Chromebook vrijwel altijd online zijn. (Sommige apps kun je ook offline gebruiken, maar dat dat levert in de praktijk wel beperkingen op. Ben je een cloudjunkie en doe je al vrijwel alleen activiteiten online of in de browser dan is een Chromebook wellicht iets voor jou.

Tot nu toe zijn de Chromebooks niet echt een groot succes. Vooral in de VS worden ze wel verkocht en het zijn het vooral onderwijsinstellingen die er wel brood in zien.
Er zijn Chromebooks met een ARM-processor onder de motorkap. De meeste Chromebooks zijn echter voorzien van een Intel processor. De nieuwe Bay Trail-M Atom processors zijn volgens Intel uitermate geschikt voor Chromebooks. Krachtig genoeg ,zuinig met energie en goedkoop. De nieuwe Bay Trail-M Chromebooks zullen ook de eerste Intel Chromebooks zijn die zonder ventilator worden uitgerust. Werken in stilte dus.
Voor de powerjunkies zijn er natuurlijk nog steeds de krachtiger modellen met een Core i3 processor uit de Haswell-familie (4e generatie Intel Core processoren).

Lenoovo N20 N20p

Lenovo N20 N20p

Lenovo kondigt twee nieuwe consumentenmodellen aan met Bay Trail-processoren de N20 en N20p. De laatste de meest geavanceerd met een omklapbaar touchscherm. Ook Asus kondigt met de C200 en C300 een respectievelijk 11 en 13 inch exemplaar aan.
Chromebooks zijn over het algemeen compact licht, onder de 1,5 kilogram. Ook zijn ze goedkoop met een prijzen tot ca. €350.

Google ontwikkelt nog steeds aan de software zo komt binnenkort ook de spraak gestuurde Google Now app op Chrome beschikbaar. Er zijn ook Chrome desktops: Chromebox en binnenkort de LG Chromebase computer een desktop a la de iMac voor een bescheiden prijs.

Klaar met Windows? Dan is een Chromebook wellicht iets voor jou. Persoonlijk wacht ik nog steeds op de integratie van Android en Chrome-OS. Als Google dat voor elkaar krijgt, dan wordt een Chromebook een onweerstaanbaar platform.

Via: HardwareInfo, Engadget

Kijk ook bij Google

Dit bericht werd geplaatst in Hardware en getagged met op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *