Google werkt aan Chromebook met Intel Haswell

ChromebookGoogle werkt in project Fox aan de ontwikkeling van een Chromebook met Intels komende generatie X86 processoren,die luisteren naar de codenaam Haswell. Deze processoren worden nog dit jaar verwacht.

Tot nu toe was Google niet zo snel met het adapteren van de nieuwste processoren. Meestal duurde dat tot lang nadat de nieuwe processoren beschikbaar waren. Ook zou je verwachten dat het niet echt nodig is om de snelste processoren te gebruiken. Immers Chrome OS als lean en mean besturingssysteem is niet zoveel eisend. Het lijkt er op dat Google met de Chromebooks nu vooraan wil gaan lopen in technologierace.

Haswell is een nieuwe generatie processoren met en nieuwe microarchitectuur die gemaakt wordt op Intels 22 nm productieproces. Haswell wordt de opvolger van Ivy bridge. De processoren die na juni 2013 verwacht worden zullen nog zuiniger met energie omspringen en zijn bij uitstek geschikt voor (hybride) ultrabooks en volgens Google dus ook voor Chromebooks die lang met een acculading gaan doen.

Google wed niet op een paard. Er worden ook Chromebooks ontwikkeld die met een ARM-processor werken. Als Intel op het gebied van energiegebruik kan wedijveren met het high end ARM-platform zou dat voor Intel een sterk punt zijn. Ook voor bijvoorbeeld ultrabooks en tablets met Intel-processoren.

Het moge duidelijk zijn dat het Google ernst is met Chrome OS als alternatief besturingssysteem voor notebooks. Hoewel Google topman Eric Schmidt onlangs gezegd heeft dat er voorlopig geen samensmelting komt tussen Chrome OS en Android, ligt het toch wel voor de hand dat dit op termijn zal gaan gebeuren. Een supersnelle energiezuinige Intel processor zou daaraan bij kunnen dragen. Of de Haswel Chromebooks ook al van een touchscherm voorzien zijn is nog niet duidelijk.

Dit bericht werd geplaatst in Hardware en getagged met , op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *