Luidt Windows Blue het einde van de desktop in?

WIndows 8 BlueEr is een recente versie van Windows Blue uitgelekt die circuleert over internet. Windows Blue is de codenaam voor de nog dit jaar te verwachten update voor Windows 8. Opvallend aan de uitgelekte versie is de verder geperfectioneerde werking van het tabletgebruik. Is dit de voorbode van het verdwijnen van de traditionele desktop?

Er zijn de afgelopen weken al heel wat geruchten over Windows Blue voorbij gekomen. Duidelijk is dat de huidige uitgelekte build 9364 niet compleet is en ook nog weinig zegt over wat er uiteindelijk werkelijk door Microsoft uitgebracht zal worden. Verwacht wordt dat Windows Blue ook geschikt zal zijn voor kleinere tablets. Zo zou er meer variatie in de grootte van de tegels op het startscherm mogelijk zijn en heb je als gebruiker meer invloed op de kleuren. Er komen meer multitasking mogelijkheden in plaats van twee moeten er straks vier vensters naast elkaar gebruikt kunnen worden.

Ook zou Windows Blue geoptimaliseerd worden voor het gebruik van Intels Haswell-processor die nog dit jaar het daglicht moet zien. Windows zal optimaal gebruik gaan maken van het lagere energiegebruik van deze processor. Verder komen er uiteraard meer apps, meer touchbedieningsbewegingen en Internet Exlporer 11.

Wint de mobiele computer van de desktop?

Al deze aanpassingen zijn nodig om Microsoft met Windows een partijtje mee te laten blazen op de tabletmarkt. Immers uit recente productiecijfers weet marktanalist IDC te destilleren dat er nog dit jaar door de grote computerfabrikanten meer tablets verscheept zullen worden dan desktopcomputers. Binnen afzienbare tijd zullen de mobiele apparaten ook de notebooks voorbijstreven. Door de opkomst van de tablets en smartphones is er een duidelijke trend ontstaan dat desktop-computers in elk geval langer gebruikt worden voor ze worden vervangen. Als ze al worden vervangen. Apple en Samsung zijn marktleider op het gebied van slimme mobiele apparaten een samenvoeging van smartphones, tablets en pc’s. Samsung heeft hier een marktaandeel van 21,2 % en Apple 20,3 %. Zie meer cijfers bij website Mashable

Dit bericht werd geplaatst in Software en getagged met op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *