HP komt met eigen Pavilion 14 Chromebook

HP Pavilion 14 chromebookOpmerkelijk is dat ook HP een graantje wil meepikken van de opkomende belangstelling voor Google’s Chromebooks. Weer een bewijs dat HP niet langer een slaafse volger is van Intel en Microsoft.
Eerder al maakte Acer bekend veel succes te hebben met Chromebooks, in tegenstelling tot de Windows 8-computers. HP sluit zich hierbij aan door te melden dat er veel vraag is naar Chromebooks.
Bijna twee laar geleden introduceerde Google de Chromebooks samen met Samsung. Nog steeds heeft Samsung twee Chromebooks in zijn aanbod. Vorig jaar kwam daar een goedkoop exemplaar van Acer bij.

Chromebooks zijn eenvoudige notebooks die gebruikmaken van het door Google gepromote Chrome OS als besturingssysteem. Chrome OS is een zogenaamd cloudgebaseerd besturingssysteem dat alle applicaties en data van het internet haalt en ook weer daar opslaat. Een internetverbinding is dan ook tamelijk essentieel voor het gebruik van een Chromebook.

Voordeel van deze aanpak is dat het Chromebook eenvoudig van samenstelling kan zijn zo is er bijvoorbeeld geen harde schijf voor opslag van (grote hoeveelheden) data aanwezig. Ook start het Chromebook flitsend snel op, omdat het besturingssysteem niet veel meer is dan een zelfstandig draaiende versie van Google’s Chrome browser. Alle Google apps zijn standaard aanwezig en worden automatisch up-to-date gehouden.

Bestanden waarvoor dat gewenst is kunnen wel offline beschikbaar gehouden worden en ook offline bewerkt. Zodra er weer een internetverbinding is, worden de op de cloudopslag opgeslagen bestanden online gesynchroniseerd.

De HP Pavilion 14 Chromebook is een enigszins aangepaste versie van het al bestaande Pavilion 14 sleekbook; een $499 goedkoop notebook dat geen ultrabook mag heten. De Pavilion 14 Chromebook heeft een  volwaardig 14 inch scherm met 1366 x 768 pixels. Hij wordt aangedreven door een Intel dualcore Celeron-processor en beschikt over 2 GB ram en een 16 GB ssd. Er zijn twee usb-poorten een een hdmi-aansluiting. De accu gaat 4 uur mee en het notebook weegt 1,8 kg.

Het HP Pavilion Chromebook gaat in de VS $ 330 kosten. Of het ook hier uitkomt is nog niet bekend.

Dit bericht werd geplaatst in Hardware en getagged met op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *