Intel eerste herontwerp van de Atom-processor

Asus Windows 8 tabletIntel introduceert binnenkort het eerste herontwerp van de Intel budgetprocessor Atom, sinds de introductie van de processor in netbooks vijf jaar geleden.

Op zes mei zal ‘s-werelds grootste processorfabrikant niet alleen de vierde generatie Core-processoren (codenaam Haswell) officieel introduceren. Verwacht wordt dat Intel dan ook de nieuwe microarchitectuur van de Atom-processor (codenaam Silvermont) aankondigt.

De nieuwe Atom krijgt voor het eerst “out of order processing” – de mogelijkheid om instructies in andere volgorde te verwerken als dat ze worden aangeboden – net als dat dit bij Intels belangrijkste Core-processoren het geval is. Daarnaast krijgt de Atom een snelle grafische chip vergelijkbaar met die in de gewone processoren met ondersteuning voor DirectX 11. De nieuwe Atom krijgt maximaal vier cores en wordt op basis van de 22 nm 3D-transistor-chiptechnologie gemaakt. De eerste Atom van deze generatie is bedoeld voor tablets en andere kleine apparaten als smartphones.

Belangrijk is dat de nieuwe Atom zuinig blijft met energie, vergelijkbaar met de huidige Atoms. Groot voordeel van het ontwerp is dat de nieuwe Atoms met Windows 8 en multitasking zeker betere prestaties gaat leveren, een zwak punt bij de huidige Atom.

De nieuwe Atom gaat de concurrentie aan met de ARM-chips van bijvoorbeeld Qualcomm en Nvidia, die nu het meeste gebruikt worden voor Atom-tablets. Er zullen zeker laptops en hybride tablets met Atoms gemaakt gaan worden door fabrikanten als Acer en Asus.
Deze opvolgers van de huidige Cedar Trail processoren met codenaam Bay Trail en Merrifield zullen we nog dit jaar in tablets zien verschijnen en begin volgend jaar in smartphones.

Via: Winbeta

Dit bericht werd geplaatst in Hardware en getagged met , op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *