Sony PS4 hoezo?

Playstation 4Sony presteert het om na jaren stilzwijgen opeens een Playstation 4 aan te kondigen. Zonder het apparaat daadwerkelijk te laten zien, of een duidelijk beeld te geven wat we er mee kunnen. Wie schiet hier wat mee op?

Waarschijnlijk zouden de liefhebbers voor een nieuwe spelconsole net zo lief afwachten tot een spectaculaire productlancering. Zo ongeveer zoals Apple dat doet. Hier en daar wat hinten en verder de lippen stijf op elkaar houden, tot de dag dat het product ook daadwerkelijk beschikbaar is.

Waarom niet gewoon een paar maanden gewacht? Nu speelt Sony Microsoft in de kaart door te laten zien waarmee ze bezig zijn. Microsoft zal zijn volgende generatie Xbox niet voor de E3 in juni aankondigen. Dat betekent dat Sony nog zeker drie maanden de tijd had om wel met een compleet plaatje te komen. Het uiterlijk van de Playstation 4 moet wel bijzonder revolutionair worden, als je dat nu nog niet wilt of kunt laten zien.
Als de Sony Playstation 4 beter is dan de komende Xbox schieten ze er niets mee op om hem nu al aan te kondigen, als we toch niet weten wat we er mee kunnen. Als de Xbox beter wordt dan de Playstation 4, heeft Sony nu al zijn kruid verschoten en is er geen enkele mogelijkheid meer om de Xbox publicitair te overtreffen.

Wat weten we wel van de Playstation 4? Wel dat er zeven jaar na de komst van Playstation 3 in elk geval een Playstation 4 komt. Tot nu toe werd daar alleen maar over gespeculeerd. Ook weten we dat hij voor de feestdagen zal verschijnen.
De Playstation 4 zal waarschijnlijk meer een entertainmentcenter worden dan puur een spelconsole. Voor het consumeren van video, foto’s, muziek en natuurlijk games. Verwacht wordt dat je de PS4 ook met een smartphone of tablet zal kunnen bedienen. Het licht voor de hand dat je er ook mee op internet kunt en dat sociale netwerken geïntegreerd worden. Oh ja, er komt ook een camera.

Dualschock 4 controller

Dualshock 4 gamepad

Wel getoond is een nieuwe gamepad, die veel lijkt op zijn voorganger maar nu is voorzien van een touchpad. Ook hiervan moet je eerst zien wat de software er mee doet.

Specificaties

Voer voor de techies: De belangrijkste onthulde specificatie is dat Sony een geïntegreerde AMD Jaguar processor gaat gebruiken. Dit is een X86-processor met 8 cores en een AMD Radeon grafische processor. Bye bye, de bij de aankondiging van de PS3 veelbelovende Cell-processor die samen met IBM en Toshiba werd ontwikkeld. Gewoon een standaard 64 bits X86 processor. Weliswaar van AMD en niet van Intel.

Om de processor voldoende werkruimte te geven krijgt hij in totaal 8 GB geheugen.
Verder komt er een harde schijf in, optische schijf, wifi, bluetooth en aansluitingen als usb 3.0, hdmi, en optisch geluid. De games komen vermoedelijk via het internet en niet langer via fysieke media. In hoeverre de PS4 in staat zal zijn om PS3 en oudere games te spelen is nog onduidelijk.
Wat gaat ie kosten? Dat weten we waarschijnlijk op tijd voor de feestdagen.

 

Dit bericht werd geplaatst in Hardware en getagged met op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *