Intel Clover Trail+ voor smartphones en tablets

Intel Atom smartphoneIntel kondigt op het Mobile World Congress in Barcelona twee nieuwe Atom-chips aan die bedoeld zijn voor smartphones en tablets. De Clover Trail+ soc’s zijn er in drie smaken en zijn dualcore processoren met hyperthreading.
De nieuwe processoren voor mobiele toepassingen zouden volgens Intel twee keer zo snel zijn als zijn voorgangers de Medfield voor smartphones en de Clover Trail voor tablets. De met 32 nm chiptechnologie geproduceerde processoren zouden bovendien viervoudige grafische prestaties moeten leveren. Ook zijn de chips geschikt voor full HD-beelden met maximaal 1920 x 1200 pixels.

Nu de verkoop van pc’s nogal stagneert heeft is het voor Intel steeds belangrijker om voet aan de grond te krijgen in de markt van de mobiele apparaten. Intel moet zich met de Atoms meten met de steeds beter presterende op ARM-ontwerp gebaseerde processoren. Toch zijn ook de Clover Trail+ socs (system on a chip) qua grafische prestaties nog niet op het niveau van de nieuwste Snapdragons van Qualcomm of de Tegra chips van Nvidia. De Clover Trail+ chips krijgen ook een eigen 4G LTE chip voor snelle datacommunicatie.

LG maakt al een Intel Inside smartphone IdeaPhone K900 met de snelste Z2580 (2 GHz) chip aan boord. Verwacht wordt dat de nu beschikbare goedkopere Z2560 (1,6 GHz) en Z2520 (1,2 GHz) socs in meer mobiele apparaten zullen uitkomen van bijvoorbeeld Asus, Acer en Lenovo.

Het wachten blijft echter nog op de echte doorbraak van de Intel-processoren op mobiel gebied met de volgende generatie de Atoms die gemaakt worden volgens Intels 22 nm 3D-transistortechnologie. Deze chips met de codenaam Merrifield heeft Intel nu aangekondigd zullen nog voor het einde van dit jaar verschijnen. Met een beetje geluk kunnen we de eerste producten met deze chips dan op het Mobile World Congress van 2014 verwachten.

Dit bericht werd geplaatst in Hardware, Mobiel en getagged met op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *