Bye bye Bada, leve Tizen

Tizen mobile OSKoning van de Android-smartphones Samsung, stopt met Bada en gaat over op Tizen, als alternatief besturingssysteem voor de eenvoudiger smartphones.

 

Op het telecomevenement van het jaar, het Mobile World Congress in Barcelona, volgen de productaankondigingen elkaar  in hoog tempo op. Toch zijn er ook opmerkelijke nieuwtjes die een beetje op de achtergrond blijven, zoals de aankondiging dat Samsung stopt met het eigen besturingssysteem Bada, zodra de eerste toestellen met Tizen uitkomen.

Tizen

Tizen is een open source besturingssysteem gebaseerd op Linux en is een doortonwikkeling van MeeGo dat door Intel en Nokia gezamenlijk is ontwikkeld om een alternatief voor Android te vormen. We weten hoe het met Nokia is gegaan. Na de coupe van Microsoft is er nog één MeeGo Nokia-toestel verschenen dat al in de pijplijn zat. Daarna is het project heel snel afgestoten.

Goed, een aantal vooral Aziatische toestelfabrikanten zagen wel wat in het veelbelovende besturingssysteem en hebben de ontwikkelingen onder de nieuwe naam Tizen, met de zegen van Intel overigens,  voortgezet. Samsung is een van die fabrikanten die steun aan Tizen hebben toegezegd. Begrijpelijk is dat vier mobiele besturingssystemen wat te veel van het goede is. Dus Bada, waar we aan deze kant van de aardbodem overigens weinig van gezien hebben, wordt opgevolgd door Tizen. Samsung belooft dat een aantal succesvolle Bada-apps zullen worden overgezet naar Tizen. Niets aan de hand dus.

Firefox OS en Sony

Ook werd bekend dat een aantal fabrikanten hebben toegezegd toestellen voor het andere aangekondigde Android-alternatief Firefox OS te gaan maken. Naast ZTE, Alcatel, Huawei en LG zou ook Sony Firefox OS-toestellen gaan maken. Dit is voor Sony geen slecht idee. Sony heeft immers per traditie wat moeite met software. Een goed echt open besturingssysteem van een grote opensource gemeenschap als Mozilla kan dan een goede combi worden. Kekke designtoestellen voor een grote schare Firefox aanhangers. Met een beetje mazzel wordt Firefox OS nog een goed alternatief voor Chrome OS ook.

Ubuntu for mobile

Kortom het ziet er naar uit dat 2013 het jaar wordt van de alternatieve besturingssystemen die het op gaan nemen tegen de marktleiders van dit moment Android en iOS. We krijgen dit jaar naast de genoemde Tizen en Firefox OS immers ook Ubuntu for Mobile. Heel benieuwd welke mobiele besturingssystemen er op de volgende MWC in 2014 nog bestaan.

Dit bericht werd geplaatst in Mobiel en getagged met op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *