Mozilla Firefox OS ontwikkelaars-smartphone

FirefoxOSMobileWorden Firefox OS, Ubuntu Mobile OS of MeeGo (Tizen) het exclusieve alternatief? Terwijl de smartphone-markt al verdeeld is tussen Android, iOS en Windows Phone zijn er toch nog helden die hun heil zoeken in een (goed) alternatief.
Mozilla introduceert binnenkort een Firefox-smartphone in twee varianten. Voorlopig alleen voor ontwikkelaars die met het Firefox OS aan de gang willen. Vooralsnog richt Mozilla zich met dit mobiele besturingssysteem op low end toestellen.

Ubuntu Mobile OS en MeeGo

Mozilla is niet de enige die een markt ziet voor echt open besturingssystemen voor smartphones. Zo heeft ook Ubuntu een mobiele versie van zijn Linux besturingssysteem aangekondigd. Weliswaar nog zonder toestellen maar de ontwikkelaarsversie zou naar verluid op een Nexus 4 moeten draaien. Het pas gestarte Finse bedrijfje Jolla heeft de restanten van het door Intel en Nokia verlaten besturingsysteem MeeGo opgeraapt en is van plan met een exclusief toestel te komen.

Zou er naast de al bestaande alternatieven als Microsofts Windows Phone, RIM’s BlackBerry OS, en Samsungs Bada nog ruimte zijn voor nieuwe ontwikkelingen?
De markanalisten voorspellen dat de huidige marktleiders Android en iOS niet meer van de troon te stoten zijn. Het marktaandeel van Apple zal op smartphone-gebied dit jaar wat afkalven, door een gebrek aan vernieuwing, verwacht men. Microsoft zal een bescheiden 10 % weten te veroveren. Of het BlackBerry OS het gaat redden, moeten we afwachten.

Of er op de wereld voldoende Geeks zijn om van de aangekondigde alternatieven een succes te maken? Waarom zou je daar als ontwikkelaar energie in steken? Om de dominantie van Google en Apple af te schudden? We zullen zien.

Via: Engadget

Dit bericht werd geplaatst in Mobiel en getagged met op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *