Waarom stopt Google met Google Reader?

Google ReaderGoogle stopt met de populaire RSS-Reader omdat het gebruik ervan zou teruglopen. Ook is het bedrijf vergeten het business-model  bij de rss-aggregatiedienst te bedenken. De aankondiging van het einde van Google Reader was vorige week al snel trending topic op Twitter.

Google houdt al enkele jaren opschoonacties onder zijn diensten omdat Apple-guru Steve Jobs ooit tegen Google topman Larry Page heeft gezegd te focussen op belangrijke diensten. Dit jaar is de rss-aggregator Google Reader aan beurt. Afgelopen week maakte Google bekend dat deze dienst en de bijbehorende apps per 1 juli ophouden te bestaan.  Dit is overigens niet de enige dienst die dit jaar stopt. Vorig jaar al werd bekend dat Google met de naar eigen smaak met widgeds samen te stellen homepage iGoogle gaat stoppen aan het einde van 2013.

De Google Reader bestaat sinds 2005 en is bijzonder populaire bij mensen die op overzichtelijke wijze snel het nieuws willen volgen. Het lijkt erop dat Google het liefste heel RSS de nek zou willen omdraaien.  Zogenaamd per ongeluk werd de RSS-plugin van de Google Chrome browser verwijderd. Deze plugin maakt het mogelijk om je snel met een rss-reader op de rss-feed van een webpagina te abonneren. Bij voorbeeld met Google Reader. Google heeft deze “vergissing” weer snel teruggedraaid, al heeft men de mogelijkheid om je met Google Reader te abonneren wel al verwijderd.

Protest

Direct na de aankondiging van Google werden protestpetities gestart op internet waarbij al snel honderdduizenden aanhangers van Google Reader zich aangemeld hebben. Vermoedelijk zal het weinig helpen aangezien Google met Reader niets verdient en het bedrijf de aandacht wil verplaatsen naar Google+. Google wil dat wij ons nieuws gaan vergaren via de aanbevelingen op het sociale netwerk Google+. Hier heeft men veel meer grip op zowel de inhoud als de belangstelling hiervoor.  Een bericht plussen of doorplaatsen gaat immers niet anoniem en zo vergaart het bedrijf waardevolle informatie voor het verkopen van gerichte advertenties.

Alternatieven

Fanatieke gebruikers van Google Reader zullen voor  1 juli op zoek moeten naar een alternatief. Het meest aanbevolen alternatief is Feedly. Deze reader is als extensie voor Firefox of Chrome maar ook als app voor Android en iOS verkrijgbaar. In een paar dagen tijd zouden nu al meer dan 500.000 gebruikers van Google Reader zijn overgestapt op Feedly.

Online RSS is een simpel alternatief voor de Reader.  Flipboard Google Currents en Zite zijn apps voor iOS en/of  Android die rss-feeds op een tabletvriendelijke manier in beeld brengen.

Ongetwijfeld zullen er de komende tijd nog meer bedrijven in dit door Google gecreëerde gat springen en met een eigen RSS-reader komen dan wel met het integreren van rss-feeds in bestaande apps.

Dit bericht werd geplaatst in Internet en getagged met , op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *