Worden wearables een succes?

Apple Watch

Apple Watch

Draagbare elektronica ofwel in goed Amerikaans “wearables” lijken een ware rage te worden. Toch hangt het uiteindelijke succes of falen van deze gadgets, af van het nut in het dagelijks leven.

Er zijn historische voorbeelden zoals dat van het Betamax videosysteem, hoe een perfecte technologie toch flopt door gebrek aan belangstelling van het grote publiek, dat massaal koos voor een kwalitatief mindere technologie waar wel veel bedrijven achter stonden. Het succes van een product hangt dus niet alleen af van het publiek maar ook van de aanbieders van de producten.

Een meer recent voorbeeld is Google Glass. Een veel besproken apparaat dat bij velen tot de verbeelding spreekt. Door de hoge prijs en het ontbreken van een praktisch nut lijkt het geen succes te worden en in de vergetelheid te verdwijnen.

Smartwatches

Het valt te verwachten dat Apple het zal presteren om net als destijds bij de muziekspeler iPod en de iPad een nieuwe technologische gadget tot een succes te maken. Tot nu toe loopt het namelijk storm met de deze maand verschenen Apple Watch, die zo langzamerhand mondjesmaat beschikbaar komt. Voorlopig kan Apple niet aan de verwachte vraag voldoen.
Dit in tegenstelling tot alle al verschenen smartwatches, die met uitzondering van de Motorola Moto 360, niet tot een daverend succes gerekend kunnen worden. Toch vormen goedkopere Android- smartwatches als de Samsung Gear wel degelijk gezonde competitie voor de Apple Watch.

Voor alle smartwatches geldt dat de praktische bruikbaarheid op termijn de doorslag zal geven. Daarbij heeft Apple weliswaar een fraai ontwerp en worden er vele apps voor de Apple Watch verwacht. Toch kampt de Apple Watch net als alle smartwatches met het probleem van de beperkte duur van een acculading.

Sportwatches als die van TomTom, Polar en Fitbit bijvoorbeeld, waarmee je bij het sporten belangrijke kenmerken (hartslag) en prestaties kun traceren, hebben een zinvol gebruiksdoel en de gebruikers zullen de beperkte accuduur voor lief nemen. Of dat bij de meer universele smartwatches ook gaat werken zal de tijd leren.

Dit bericht werd geplaatst in Hardware, Mobiel, Technologie en getagged met op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *