Eerste maand Windows 10

windows-10-logoBijna een maand na het verschijnen van Windows 10 wordt het tijd voor een korte evaluatie.

Al op de tweede dag (30 juli) kreeg ik van Microsoft de gelegenheid Windows 10 op mijn recente notebook te installeren. Downloaden duurt nog het langst, de upgrade van Windows 8.1 naar Windows 10 is in een half uurtje gepiept. Op mijn oude desktop pc moest ik wat langer wachten, ongeveer een week. Hier duurde de installatie wat langer maar ook hier is het binnen een uur voor elkaar.

Wat is er nieuw:

Gebruikersinterface

Zoals Microsoft beloofd heeft is het hinderlijke tabletinterface met het grote tegelscherm verdwenen zeker voor de desktop gebruiker met toetsenbord en muis een hele verbetering. Ook zijn de apps die openen op een volledig scherm verleden tijd. Ook dat is een verademing op een groot scherm. Windows is weer gewoon Windows. Een applicatie draait in een eigen venster. Dit venster kun je zoals vanouds groter maken, schermvullend of sluiten in de taakbalk, of afsluiten. Logisch toch?

Startmenu

Terug van weggeweest is het startmenu. Zoals velen gewend zijn van Windows voor versie 8. Nu in een moderne vorm met als optionele uitbreiding het tegelscherm met live tiles. Het beste van twee werelden dus.
Alles ziet er strak en modern uit en werkt zowel op een computer met muis en toetsenbord als op een apparaat met een aanraakscherm zoals je dat zou verwachten. Of je nu van Windows 7 af komt of van Windows 8.* je voelt je snel thuis en alles werkt zoals je dat zou verwachten. Helemaal top.

Edge browser

Microsoft is zijn streken niet verleerd. Als je Windows 10 installeert met de standaard opties, dan wordt de nieuwe Edge browser je standaard browser. Ook als je voorheen een andere browser had ingesteld. De Internet Explorer is er ook nog, voornamelijk uit compatibiliteits overwegingen, maar verwacht mag worden dat die vanzelf zal verdwijnen op termijn. De Edge browser doet het goed heeft een strak minimalistisch uiterlijk, maar kan IE of Chrome of Firefox niet vervangen. Het is niet heel moeilijk om Chrome of Firefox weer je standaard browser te maken.

Notificatie overzicht

De charme balk van Windows 8 is vervangen door het notificatie scherm. Dit roep je op met een druk op de knop rechtsonder in de taakbalk. Hier vindt je notificaties en een aantal belangrijke instellingen.

Updates

Niet voor niets heeft Microsoft Windows 9 overgeslagen. De misser van Windows 8 moet snel worden vergeten en naar verluid is Windows 10 de laatste versie van Windows die als nieuwe release verschijnt. Vanaf nu zal Windows regelmatig updates krijgen ook met functionele aanpassingen en verbeteringen. Helaas heeft Microsoft er voor gekozen zijn home en pro gebruikers niet langer de mogelijkheid te bieden om automatische updates niet automatisch plaats te laten vinden. Nu worden ze je door de strot gewrongen ook op momenten dat je dat niet wilt.
Deze eigenschap is nu voor mij nu al de meest ergerlijke van Windows 10. Als je zo dom bent om je pc een aantal dagen niet aan te zetten. Dan is de kans groot dat als je hem dan weer aanzet je hem niet of nauwlijks kunt gebruiken. Wat gebeurt er dan namelijk: Windows is achter de schermen bestanden aan het synchroniseren (OneDrive) en updates aan het zoeken en downloaden. Ik heb zo al een paar keer ervaren dat je de eerste tien minuten het browsen op Internet wel kunt vergeten. Nu zet ik mijn pc of laptop meestal aan op een moment dat ik er ook werkelijk iets mee wil doen. Zo jammer dit..

Acceptatie Windows 10

De eerste weken na 29 juli groeide het Windows 10 gebruik in een enorm tempo vele miljoenen pc’s zijn al overgegaan op Windows 10. Wereldwijd schommelt dit nu rond de vijf procent. Zeker in Nederland gaat het iets sneller en is het Windows 10 gebruik dat van Windows 8 al ruim voorbij. Dit is logisch omdat het vooral ook de Windows 8 gebruikers zijn die upgraden naar Windows 10. Wereldwijd gaat het niet zo hard en is Windows 8.* gedaald naar zo’n 15 %. Toch houdt Windows XP nog steeds stevig stand met een daling naar 9 procent. Windows 7 daalt licht naar net iets onder de 50%.

Het is te vroeg voor een conclusie. Is Windows 10 een aan te bevelen update? Ja. Gaat Windows 10 alle voorgaande versies van Windows snel naar de vergetelheid brengen? De tijd zal het leren.

Dit bericht werd geplaatst in Software en getagged met op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *