Windows RT, geen Windows 10 voor Surface RT

Surface-2-WIndows-10Microsoft heeft tamelijk stiekem een update van Windows 8.1 RT uitgebracht. Deze brengt een soort startmenu zoals dat van Windows 10 naar Windows RT.

Zoals vele fabrikanten is Microsoft  altijd er goed in het vertellen wat er nieuw is en verbeterd maar niet in het vertellen wat er aan functionaliteit verdwijnt, of verslechterd. De komst van deze cosmetische update van Windows 8.1 RT betekend zo goed als zeker dat er nooit een meer een Windows 10 zal komen voor de ARM-tablets zoals de Surface RT. Het met de laatste update geïntroduceerde startmenu voor Windows RT is een vereenvoudigde kloon van het startmenu van Windows 10. Dat is het en meer zal het waarschijnlijk niet worden. Geen persoonlijke assistent Cortana en geen ondersteuning voor Windows 10 apps. Bye Bye Windows RT.

Wat velen al gemerkt hebben is dat Windows 10 een trendbreuk vormt met Windows 8 en 8.1. Niet langer ligt de focus van Microsoft op het zo “lean and mean”  houden van Windows om het geschikt te laten zijn voor tablets op het ARM platform. Met name op de gebruikersinterface is er in Windows 10 weer een nodige cpu-tijd vretende op  XAML-gebaseerde software laag bijgekomen.

Kortom Windows wordt weer dikker en trager. Met name op mijn recent aangeschafte notebook met touchscherm vond ik dat ook direct na de upgrade naar Windows 10 al duidelijk merkbaar in vergelijking tot Windows 8.1. Het is gewoon minder snel en snappy.

Dit is waarschijnlijk ook de reden dat er voor de binnenkort te verschijnen versie van Windows 10 mobile bedoeld voor Windows Phone ook nieuwe hardware nodig is. Het is onwaarschijnlijk dat bestaande Windows Phone gebruikers een upgrade naar Windows 10 zullen krijgen.  Met de komst van Windows Mobiel voor smartphones volgende maand zijn er nieuwe toestellen nodig met snelle krachtige hardware. We zullen zien.

Dit bericht werd geplaatst in Apps, Software en getagged met op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *