Het doek valt voor Windows XP

Windows XP voorbijMet ingang van vandaag levert Microsoft geen ondersteuning meer voor Windows XP en Office 2003. Met de (veiligheids)updates die tot en met 8 april 2014 zijn gemaakt moet je het verder doen. De vraag is hoelang het nog duurt voordat Windows XP is verdwenen?

Dit betekent  niet dat Windows XP of Office 2003 op houden te werken. Wel is het vanaf nu onveilig om een pc met Windows XP en in mindere mate Office 2003 verbonden met het internet te blijven gebruiken. Heb je een standalone applicatie op een pc die niet met internet verbonden is, dan is er weinig aan de hand.

Microsoft heeft de afgelopen jaren zijn best gedaan om gebruikers er op te wijzen dat het 13 jaar oude besturingssysteem verouderd is en vervangen zou moeten worden. Velen hebben ondertussen gehoor gegeven aan deze oproep, toch zijn er nog 15 tot 30 % (afhankelijk van hoe en waar je het meet) van de computergebruikers die Windows XP nog vrolijk gebruiken.

Voor vele consumenten was Windows XP de eerste kennismaking met het fenomeen thuiscomputer. Met name ouderen zien niet waarom ze die PC die het “toch nog goed doet” zouden vervangen. Toch wordt het hoog tijd. Ook al merk je het niet. Zeker de internet(browser)functionaliteit loopt flink achter en je mist gewoon functionaliteit, zelfs als je de risico’s van veiligheid buiten beschouwing zou laten.  Ook is Windows XP met alle updates en patches die er de afgelopen jaren voor gekomen zijn lomp en steeds trager geworden.

Als je pc minstens vijf jaar oud is is het verstandig de hardware ook te vervangen. Jongere pc’s kunnen in principe van Windows 7 of Windows 8.1 worden voorzien.

Windows 8.1

Geheel toevallig introduceerst Microsoft vandaag een update voor Windows 8.1 die de scherpe kantjes van het tegeltjes interface, dat Microsoft bedacht heeft voor de touchschermgebruikers, afhaalt. Om de muis en toetsenbord gebruikers tegemoed te komen zijn in Windows 8.1 en de update daarvan weer een soort startknop/startmenu toegevoegd en is het makkelijker geworden om de computer uit te schakelen. Een veel gehoorde klacht van Windows 8 gebruikers die de charms aan de rechterzijde van het scherm niet konden vinden.

Meer weten over  wat te doen met Windows XP kijk hier op de Microsoft website.

Niets doen is geen optie. Je bent gewaarschuwd.

Dit bericht werd geplaatst in Software en getagged met op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *