Windows 8.1 update 1

Windows 8.1Microsoft heeft een beetje stiekem een update uitgebracht voor Windows 8.1 die zeker voor gebruikers van een toetsenbord en muis als een belangrijke verbetering kan worden gezien.
Door de update niet een eigen versienummer te geven zoals bijvoorbeeld 8.1.1 of gewoon 8.2. Valt het niet zo op dat Microsoft geruisloos een updat uitbrengt waardoor Windows 8.1 ineens een stukje gebruiksvriendlijker is geworden voor de (ouderwetse) toetsenbord en muis gebruikers.

Zo start Windows 8.1 update 1 nu standaard op in de bureaublad-modus op computers zonder touchscherm. Via de windowsknop of de windowstoets linksonder kom je als muisgebruiker in het tegeltjesstartmenu, dat touchgebruikers standaard als startscherm krijgen. Van hieruit kun je toepassingen en apps activeren.

Op de taakbalk van het bureaublad is voor het activeren of installeren van Apps nu ook een knop. Ook kun je apps op de taakbalk vastzetten. Het sluiten van een app wordt ook makkelijker. Door je muis naar boven te bewegen naar de rand van het scherm scrollt en balk met het aloude kruisje naar beneden. Klik hierop en de app of programma wordt afgesloten.

De pc uitschakelen kan nu rechtstreeks vanuit het startmenu. Naast je naam en foto rechtsboven is nu een uitknop toegevoegd. Ook de rechtermuisknop heeft nu weer meer functionaliteit teruggekregen, in veel gevallen krijg je weer een optiemenu.
Het opstarten is enigszins aangepast. Windows 8.1 draait nu ook op een systeem met slechts 1 GB werkgeheugen.

Kortom de scherpe kantjes van de rigide Windows 8 bediening is er nu wel aardig af. Een oude Windows (XP) gebruikers zal zich niet meer zo vreselijk onthand voelen.
Of het genoeg is om verstokte Windows XP gebruikers over de streep te trekken? De toekomst zal het uitwijzen. Er komt vast nog wel een Windows 8.2 (en dan wellicht wel met een ouderwets startmenu) ook vermoed ik.

Of het verstandig is om een computer of laptop ouder dan zeg een jaar of vijf te upgraden naar Windows 8.1? Ik heb er mijn twijfels over. Beter koop je een nieuwe, gelijk met een touchscherm, dan ben je weer helemaal bij.

De update wordt verspreid via Windows Update. In mijn geval niet automatisch. Je moet het expliciet selecteren en dan heb je vervolgens wel even tijd nodig. Zowel downloaden als installeren kunnen geruime tijd vergen.

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *