Windows XP weg er mee!

Einde Windows XPNog een weekje en dan stopt de ondersteuning van Windows XP door Microsoft. Het was al jaren zinvol om te upgraden naar een nieuwer besturingsysteem of een PC aan te schaffen met een nieuwer besturingssysteem. Na 8 april moet het echt!

Nog een weekje en de nog 28 procent van de computergebruikers in Nederland die nog steeds Windows XP gebruiken krijgen niet langer beveiligingsupdates. Het dertien jaar oude besturingssysteem is al geruime tijd zwaar verouderd. Ook gebruikers die zeggen het niet te merken (“alles werkt toch nog prima”) vergissen zich. Zeker als je niet een moderne browser gebruikt als Chrome of Firefox mis je sommige functionaliteit op internet. Om over de veiligheidsrisico’s en de door de lappendeken van updates als maar trager wordende werking maar te zwijgen.

Na Windows XP zijn al vier nieuwe besturingssystemen door Microsoft uitgebracht, te weten: Windows Vista, Windows 7, Windows 8 en Windows 8.1. Van deze is alleen Windows 7 succesvol te noemen. Windows 7 heeft een marktaandeel van 50 %. Het nieuwe Windows 8 en 8.1 blijven nog ver achter met een aandeel van resp. 6,4 en 4,9 procent. Apple’s OS X heeft een marktaandeel 3,75 % in Nederland. Deze cijfers zijn afkomstig van het marktonderzoeksbureau NetMarketShare die het internetgebruik meet.

De vraag is wat Microsoft gaat doen na 8 april met of voor alle Windows XP gebruikers. Vooralsnog is mijn advies ga nu eindelijk eens een nieuwe pc, laptop of tablet kopen met een modern besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows 8.1) en neem er dan gelijk een met een touchscherm. Dan ben je weer helemaal bij! Mocht je erg gehecht zijn aan de ‘look & feel’ van Windows XP ga dan voor Windows 7 als je dat nog kunt krijgen. Lijkt erg veel op XP, is veel beter en kan nog wel een paar jaartjes mee.

Dit bericht werd geplaatst in Bedrijf, Software en getagged met op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *