Microsoft stop met Live Messenger op 15 maart

Live MessengerMet de nu aangekondigde sluiting van Microsofts Live Messenger – ook wel bekend als MSN Messenger – per 15 maart 2013, komt er een einde aan een tijdperk. Jammer of niet?
Microsoft stopt met de Messenger ten gunste van het alternatief Skype dat het bedrijf in 2011 overnam voor het gigantische bedrag van $8,5 miljard. Als je zoveel investeert dan moet je er natuurlijk ook wat mee doen. De consequentie is dat Microsoft stop met zijn eigen berichten en (voice)chat dienst. De meer dan 100 miljoen Live Messenger-gebruikers zullen als ze dat willen moeten overstappen op de populaire bel- en berichten-dienst Skype. Microsoft heeft een overstap mogelijkheid in Skype ingebouwd zodat je de contacten van je live-account kunt overhevelen.

Voor hele generaties die met MSN de kennismaking hebben gehad met het online chattten, zal het wel even wennen worden. De twaalf jaar bestaande Messenger heeft zich gaandeweg tot een van de meest populaire berichtendiensten opgewerkt ten koste van de concurrenten als ICQ en AIM.
In die periode heeft het programma verschillende namen gehad als Windows Messenger, MSN Messenger en Live Messenger.
Toch is het zinnig er mee te stoppen nu ongetwijfeld de belangstelling voor de Windows berichtendienst afneemt door de opkomst van alternatieven als uiteraard Skype, maar ook de Facebook Messenger, Google Talk, Google+ Messenger en niet te vergeten Twitter.
Ook SMS en WhatsApp op de mobiele telefoon hebben in toenemende mate de rol van de MSN-Messenger overgenomen. Ook zijn er nog diverse andere apps en diensten die de verschillende berichtendiensten op verschillende platformen aggregeren.

Skype

Of het Microsoft zal lukken met de overgang naar Skype de gebruikers aan zich te binden. Is de vraag. Er wordt nogal wat gemopperd over de integratie van de Live Messenger contactpersonen in Skype. Veel zal er afhangen van de aggregatiefunctionaliteit met bijvoorbeeld de Facebook Messenger en in hoeverre Skype er in slaagt om als cross-platform berichtendienst te functioneren.
Skype heeft zijn populariteit vergaard door het internationaal beeldtelefoneren over voip te promoten. Iedereen die familie in Verweggistan heeft daar vast ervaring mee. Skype heeft al meer dan 280 miljoen geregistreerde gebruikers waarvan er op piektijden 40 miljoen tegelijk online zijn.

De vraag is of het nog boeit. Ga je als Live Messenger-gebruiker voor 15 maar over op Skype om je Live contacten veilig te stellen?

Dit bericht werd geplaatst in Internet, Software en getagged met , , op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *