Webkit wordt Blink in Google Chrome

ChromiumNa jarenlange trouw aan het opensourceproject Webkit voor de renderingengine van de chromebrowser, komt daar nu een einde aan. Google besluit zijn eigen weg te gaan om een eigen eenvoudiger versie van de het layoutdeel van de browser te gebruiken.

 

Webkit is de basis voor de Apple Safari-browser, de huidige Google Chrome-browser en sinds kort ook de mobiele browser van Opera. Google besluit nu een eigen rendering engine onder de naam Blink af te splitsen (forken) die aanzienlijk eenvoudiger is dan de huidige Webkit. Dit komt onder andere omdat er allerlei code in Webkit zit voor het multithreaden en het afschermen van verschillende browsertabs. Functionaliteit die Google Chrome anders oplost en dus niet nodig heeft. Met de afsplitsing van Blink kan Google zo direct al 4,7 miljoen regels code besparen.

Blink

Opvallend is de gekozen naam Blink voor de Webkit-afsplitsing. Lijkt een beetje op Bing. Zou Microsoft hier blij mee zijn?

Bron: Google Blog

Dit bericht werd geplaatst in Internet, Software op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *