3D Printen aan vooravond van volgende revolutie?

3D-stoelIn 2014 lopen er een aantal octrooien af waardoor op de laser sintering technologie. Als deze technologie vrij beschikbaar is, wordt het mogelijk geavanceerde ontwerpen met hoge resolutie te printen. Dit kan tot een nieuwe revolutie van 3D-printers leiden als deze technologie voor een paar honderd euro beschikbaar komt.
Deze 3D-printtechnologie was tot nu toe in handen van een aantal bedrijven die de technologie alleen in heel dure apparaten beschikbaar stelde. Daar komt met het aflopen van de octrooien een einde aan. Zodra een technologie in de massafabricage terecht komt wordt het goedkoper en zal ook deze geavanceerde 3D-printertechnologie voor een steeds grotere groep gebruikers betaalbaar worden. Als je kijkt wat er met de 2D-printers is gebeurd kan het zelfs zo ver komen dat de printers spotgoedkoop zijn, maar dat je voor de materialen flink moet gaan betalen.

De huidige 3D printers die voor consumenten zijn gebaseerd op het printen met vloeibare materialen, wat nogal wat beperkingen oplegt aan de ontwerpen en de sterkte van het printresultaat. Met de lasertechnologie waarbij korreltjes vast materiaal aan elkaar gesmolten worden zijn veel meer ontwerpvrijheden mogelijk en kunnen veel sterkere modellen geprint worden.

Op naar de volgende 3D-printrevolutie in 2014!

Via: The Verge

Dit bericht werd geplaatst in Technologie en getagged met op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *