Dab+ van start in Nederland via Digital Radio+

DAB+De publieke en commerciële omroepen hebben de handen ineen geslagen en gaan de verbeterde versie van digitale radio DAB+ van af nu via een landelijk zendernetwerk onder de naam Digital Radio+ beschikbaar maken. 

Digitale Radio is nu al voor 26 stations in een deel van Nederland beschikbaar via de DAB+ standaard. Het verbeterde DAB+ gebruikt met een betere compressietechniek minder bandbreedte waardoor er ruimte is voor meer stations. Op dit moment zijn er negen publieke stations en de meeste commerciële radiostations die via DAB+ uitzenden. In de loop van 2014 moeten alle radiostations via DAB+ met een landelijke dekking beschikbaar zijn.

DAB+ radio is een waardige opvolger van FM-radio. Je hoeft niet meer te zoeken naar frequenties en de geluidskwaliteit is stukken beter dan van FM –radio en zelfs beter dan gangbare MP3-muziek.
Verwacht wordt dat over vijf jaar 30 procent van de huishoudens een DAB+ radio zullen hebben inclusief radio’s in de auto. Bestande DAB-luisteraars zullen wel een nieuwe DAB+ ontvanger moeten aanschaffen.

Nederland is een beetje laat met het gebruik van Digitale radio pas sinds 2004 zijn er in Nederland DAB-uitzendingen voor een aantal publieke zenders.  DAB is de sinds 1993 bestaande voorloper van DAB+.

Dit bericht werd geplaatst in Technologie en getagged met op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *