Google prototype zelfrijdende auto

zelf sturende autoGoogle heeft de eerste prototypen van een zelfrijdend autootje onthult. Een voertuig zonder alle gebruikelijk besturingsinstrumenten zoals pedalen en een stuurwiel.
Google is al jaren aan het testen met zelfrijdende auto’s. Tot nu toe waren dat altijd aangepaste standaard auto’s waarin alle techniek nodig voor het automatisch besturen van de auto was in- en opgebouwd. Nu heeft men in het geheim een autootje ontwikkeld dat alles zelf doet en geen voorzieningen bevat om de macht over te nemen. Het enige is knop met een noodstop-functie.

Volgens Google is het veiliger om de handmatige besturing te verwijderen, omdat in omstandigheden dat de mens de besturing zou moeten overnemen zijn onverwacht en het is onvoorspelbaar wat de bestuurder dan zou doen en daardoor potentieel nog veel gevaarlijker.

Het protype zelfrijdende auto heeft twee zitplaatsen. Het heeft een scherm waar de route op getoond wordt. De maximale snelheid is 40 kilometer per uur. De sensoren van de auto weten altijd waar de auto zich bevindt en kunnen honderden meters vooruit kijken. Google gebruikt dit zelfontworpen autootje voor het testen van de volgende fase van de ontwikkeling van de zelfrijdende auto.

Wanneer zullen we een zelfrijdende auto in het wild aantreffen. Hiervoor zullen vooral aanpassingen aan de juridische regelgeving rond het autorijden nodig zijn. Het laat zich aanzien dat daar nog wel de nodige tijd overheen zal gaan. Ik hoop het nog mee te maken. Jij ook?

 

Via: The Guardian.

Dit bericht werd geplaatst in Technologie en getagged met , op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *