Zelfsturende auto wanneer?

Zelfsturende Lexus

Prototype zelfsturende Lexus

Wat denk je, een zichzelf besturende auto, zouden we dat nog meemaken? Niet alleen Google bewijst met zijn proeven met veel software en apparatuur uitgeruste testauto’s dat het kan, ook Toyota en Audi zijn druk bezig met ontwikkelingen op dat gebied.
Er verschenen berichten in de pers dat er op de CES 2013 in Las Vegas door Toyota een zelfsturende Lexus en van Audi een zelfsturende Audi zouden worden getoond. Niets was echter minder waar. Beide bedrijven beperkten zich tot een persconferentie. Lexus kondigde aan het bedrijf zich in eerste instantie richt op verbeterde veiligheidsvoorzieningen. Audi liet op een persconferentie een prototype zien van een meervoudige radarsensor, die in een auto gemonteerd kan worden zodat het automatisch rijden mogelijk zou moeten worden, zonder dat het voertuig er uitziet als een maanvoertuig met allerlei toeters en bellen er op  en er aan. Audi gaat dan ook het verst door te zeggen dat een zelfsturende auto in een jaar of tien haalbaar is.

Google bewijst met zijn testauto’s dat het automatisch besturen van auto’s technologisch mogelijk is. Toch zal het nog wel een tijdje duren voordat een dergelijke auto gemeengoed gaat worden. Alleen al alle juridische consequenties over regels en aansprakelijkheid zijn een flinke hobbel die nog genomen moet worden.

Adaptive Cruise Control

Ondertussen moeten de liefhebbers zich tevreden stellen met de komst van de zogenaamde Adaptive Cruise Control. Sommige merken zoals Ford, Volvo en Mercedes experimenteren hiermee. Adaptive cruise control kan er voor zorgen dat de afstand tussen een auto en zijn voorganger niet te klein wordt en kan een auto zelfs tot stilstand brengen. Ook het kan de auto ingrijpen als de bestuurder onbedoeld zijn rijstrook lijkt te verlaten.

Automatisch fileparkeren is een functie die Ford en anderen al een tijdje in sommige auto’s inbouwt. Onder ideale omstandigheden lijkt dat redelijk te werken. Zelf heb ik laatst een Ford Focus bezig gezien in een parkeerruimte waar de auto wel twee keer in kon. Na drie pogingen moest de bestuurder het alsnog zelf met de hand doen. Hier valt dus nog wel wat te verbeteren.
Wat we kunnen vaststellen dat met de toepassing van meer computers in Auto’s het autorijden makkelijker, comfortabeler en waarschijnlijk ook veiliger kan maken. Of we het nog mee gaan maken dat we tijdens het rijden een krantje kunnen gaan lezen?

Dit bericht werd geplaatst in Technologie en getagged met op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *