Zelfsturende auto’s in Groot Brittannië

zelf sturende autoIn drie steden van het Verenigd Koninkrijk zullen volgend jaar zelfrijdende auto’s op de openbare weg toegelaten worden. Dit om testen met deze voertuigen in het Britse verkeer mogelijk te maken.

Hoewel de trend is dat zelfsturende auto’s geen mogelijkheid meer krijgen om wel door een menselijke bestuurder bestuurd te worden, geven de Britten de voorkeur aan het testen met auto’s waar een bestuurder de macht over het stuur kan overnemen en ook geacht wordt dat te doen als het nodig mocht zijn.

Deskundigen verwachten dat het uiteindelijk onzinnig is te verwachten dat een bestuurder die niet oplet omdat de auto zelf rijdt in staat zou zijn om al dan niet op commando van de besturing, als in: “nu weet ik het even niet meer, grijp in!” de besturing over te nemen. Dit is ook de reden dat Google die al redelijk ver is met de ontwikkeling van zelfsturende auto’s onlangs een prototype heeft gemaakt van een auto waarin de mogelijkheid handmatig te sturen ontbreekt.

Hoewel de verwachtingen hoog gespannen zijn zal het daadwerkelijk op de weg verschijnen van zelfsturende auto’s voor ons allemaal nog lang op zich laten wachten. Gedacht wordt dan aan 2035 tot 2050. Tot die tijd zullen we kleine stapjes meemaken met de invoering van zaken als adaptive cruise control, automatisch inparkeren, allerlei waarschuwingssystemen en eventueel treintjes op de snelweg.

De Britten sluiten met deze maatregel aan bij andere landen als Singapore, Japan, Duitsland en natuurlijk Californië in de VS. De proefperiode voor het uittesten van zelfrijdende auto’s in Groot Brittannië is vooralsnog drie jaar. Je kunt er de komende jaren dus zo maar een tegenkomen.

 

Dit bericht werd geplaatst in Technologie op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *