LG neemt WebOS over van HP

WebOS devicesIronisch genoeg verkoopt HP de rechten van het besturingssysteem WebOS aan LG terwijl HP zelf is gestart met de verkoop van tablets met Android. LG wil het besturingssysteem gaan gebruiken voor smart-tv’s.


LG koopt de gebruiksrechten en de broncode en neemt het ontwikkelteam over van HP. LG zal het open source-project dat door HP is gestart en externe ontwikkelaars toestaat WebOS te gebruiken, blijven ondersteunen. Ook zijn er afspraken gemaakt over het gebruik van relevante patenten.
LG is na Samsung de grootste televisieproducent ter wereld en wil met WebOS zijn televisiesoftware op een hoger plan brengen. Analisten betwijfelen of LG van WebOS gelukkig zal worden en wel in staat zal zijn om er bruikbare producten mee te ontwikkelen. Het is een beetje onverwachte stap op het moment dat allerlei bedrijven investeren in alternatieve besturingssysteemontwikkelingen als Tizen, Firefox OS en Ubunu for mobile.

HP blijft wel eigenaar van het Javascript applicatie-framework Enyo dat binnen WebOS gebruikt wordt . HP zal hieraan ook blijven ontwikkelen ten gunste van beide bedrijven.
HP kocht WebOS samen met het bedrijf Palm in 2010 voor $ 1,2 miljard. Toen het HP TouchPad tablet met WebOS niet snel genoeg verkocht werd sloot HP de WebOS hardware divisie en werden de TouchPad tegen een dumpprijs in de uitverkoop gegooid. Het WebOS besturingssysteem werd door HP als Open WebOS tot open source-project beschikbaar gesteld aan ontwikkelaars.

De eerste televisies van LG kunnen we begin 2014 verwachten. Ook benieuwd wat we daarvan mogen verwachten?

Dit bericht werd geplaatst in Software en getagged met op door .

Over Ger Elskamp

Computergebruiker van het eerste uur. Programmeerde al toen de PC nog moest worden uitgevonden en pionierde op internet. Heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Was 15 jaar redacteur bij de computertijdschriften Computer Idee en PCM. Heeft honderden apparaten getest en gereviewd van computers tot smartphones en van printers tot camera's. Schrijft over technologie, kortweg over alles wat "connected" is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *